Institut „Gamalej“: Imunitet od „Sputnjika Ve“ dve godine, od „Fajzerove“ vakcine pet meseci

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaIspitivanje vakcine protiv kovida 19, Institut "Gamalej"
Ispitivanje vakcine protiv kovida 19, Institut Gamalej  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vakcina „Sputnjik Ve“ bi trebalo da od korona virusa štiti oko dve godine, dok bi vakcina koju proizvodi kompanija „Fajzer“ trebalo da obezbeđuje imunitet oko četiri do pet meseci, izjavio je direktor ruskog instituta „Gamalej“ Aleksandar Gincburg.

„Ovi podaci su na nivou pretpostavke, da bismo znali precizne podatke potrebno je sprovesti sve neophodne eksperimente“, rekao je on.

Govoreći o ruskoj vakcini, Gincburg je rekao da je ona napravljena na platformi vakcine protiv ebole, zbog čega je i moguće izvući pretpostavku da će ona osiguravati imunitet u periodu od dve godine.

Međutim, naveo je on, kada je reč o „Fajzerovoj“ vakcini, teško je pretpostaviti koliko će ona štititi od virusa, ali ako je suditi po mehanizmima preparata koji su slični njoj, pretpostavka je da će osiguravati imunitet u periodu od četiri do pet meseci.

Gincburg je takođe naveo da ruska vakcina „Sputnjik Ve“ garantuje bezbednost od virusa korona 96 odsto, a u slučaju i da čovek koji je vakcinisan i oboli ovom infekcijom, njegova klinička slika će biti izuzetno blaga.

„Onaj ko upadne u tu grupu od četiri odsto i razboli se od korone, najverovatnije će tu bolest preležati u obliku najjednostavnije prehlade ili kašlja, sa malom temperaturom“, naveo je.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala