Hapšenja u Francuskoj: Ekstremni levičari spremali napade i urbanu gerilu

© REUTERS / Benoit TessierFrancuski policajac
Francuski policajac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa „nasilnih ultralevičarskih aktivista“ uhapšena je u Francuskoj, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova zemlje Žerald Darmanin.

Nekoliko francuskih novina izvestilo je o hapšenju sedam osoba povezanih sa „ultralevičarskom“ grupom koja je navodno planirala da izvede seriju bombaških napada i započne gerilsko ratovanje na ulicama francuskih gradova. Neki mediji izvestili su da je grupa planirala da napadne i policijske snage.

U opštini Vitri-sur-Sen, Tuluz i Subjas, uhapšeno je ukupno devet ljudi, ali su dve osobe kasnije puštene, prenose francuski mediji.

Među uhapšenima je navodno bio i vođa grupe, kojeg je BFM TV identifikovala kao Florijana D. On je, kako se izveštava, proveo 10 meseci boreći se za kurdske snage u Rojavi u Siriji 2017. godine, a vratio se u Francusku u januaru 2018. Policija je navodno pratila njegove aktivnosti, sumnjičeći ga za formiranje „terorističke kriminalne grupe“. Francuska televizija opisala je Floriana D kao „anarhistu“ koji je planirao da sprovodi „gerilske aktivnosti“ u zemlji.

Tokom hapšenja, policija je navodno pronašla veliku zalihu oružja i municije, uključujući automatske puške, pištolje, lovačke puške i noževe, kao i delove koji se mogu koristiti u pravljenju eksploziva, opsanih hemikalija i gelera. Navodno, organi reda su pronašli tokom pretresa i policijsku opremu za razbijanje demonstracije. Nejasno je odakle su pripadnici grupe nabavili oružje i policijsku opremu.

Francuski sud je navodno odobrio istražni pritvor za šestoricu uhapšenih. „Parizijen“ je izvestio da je jedan od članova grupe priznao da je planirao napade na policiju i vojsku u Francuskoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala