Dodik: Neću podržati „anti-Tegeltija zakon“

© Tanjug / Nemanja JovanovićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da pravosuđe BiH nije zasnovano na Ustavu i da treba razgovarati o reformi, ali je naglasio da neće podržati „anti-Tegeltija zakon“ koji predlažu „određeni mešetari u Sarajevu“.

Demokratski front hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića je prošle nedelje saopštio da će uputiti u parlamentarnu proceduru predlog novog Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS), tvrdeći da su brojne pravosudne afere i neuređenost pravosuđa generator korupcije u BiH.

Dodik je optužio međunarodnu zajednicu da kupuje pravosuđe u BiH ulažući novac u njega, a dodao je i da će SNSD predložiti Narodnoj skupštini RS da od visokog predstavnika zatraži da dostavi izveštaj o svom radu, kao i Skupštini Srbije i Saboru Hrvatske jer je reč o potpisnicama Dejtona, prenosi Srpska info.

„Ovo je ozbiljna tema. Očigledno na nivou BiH pokušavaju da uslože odnose, da BiH i neke snage u BiH misle da će kreiranje problema na nivou BiH prizvati novi međunarodni intervencionizam, koji bi išao u njihovu korist. Mislim pre svega na muslimanski faktor“, rekao je Dodik.

On smatra da BiH može da preživi isključivo kao državna zajednica dva entiteta i tri naroda.

„Ako nije tako, BiH nema nikakve šanse. Ukoliko se ide na rušenje RS, Srpska i ovaj narod nemaju nameru da ostanu u BiH“, poručio je Dodik.

Predsednik VSTS u BiH Milan Tegeltija najavio je juče da će naredne sedmice na prvoj sednici tog tela podneti ostavku na funkciju predsednika i člana VSTS.

On je osumnjičen za zloupotrebu položaja i korupciju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala