Crnogorski ministar pravde: Nacrt izmjena zakona o slobodi vjeroispovjesti pri kraju

© Sputnik / Daniil Afrin / Uđi u bazu fotografijaMirni protest u odbranu prava Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori
Mirni protest u odbranu prava Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nacrt izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti je pri kraju i o njemu Skupština tek treba da odlučuje, kazao je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić. Već je, kaže, razgovarao s predstavnicima vjerskih zajednica, koje bi trebalo da formiraju radnu grupu koja će se baviti tim pitanjem.

Tekst predloženih izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti spreman je i u hitnom je postupku što, kako objašnjava ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, ne obavezuje na javnu raspravu.

Izbrisani su i izmijenjeni sporni članovi Zakona.

„Dva goruća pitanja tog Zakona jesu članovi 62, 63, i 64 u kojim je pokušano da se pitanje imovinskog spora rješava samo za jednog pravnog subjekta pred izvršnim organom, organom Vlade, a ne pred sudom. U posljednjem izvještaju PS SE je rečeno da te odredbe nijesu ni trebale tu da se nađu i mi smo to brisali“, naveo je Leposavić, kako prenose crnogorski mediji.

Precizirani su uslovi registracije i evidencije kako bi se izbjegla konfuzija i manipulacije, kaže Leposavić. Cilj izmjena je da sva prava i obaveze pripadaju jednako svim vjerskim zajednicama.

„U tom smislu u Zakonu nema diskriminacije između postojećih vjerskih zajednica i onih koje će biti u budućnosti, to ne možemo da previdimo, zbog toga i postoji Zakon da bi mogle vjerske zajednice, da kad se organizuju i da se prijavljuju i upisuju u javnu evidenciju“, kazao je Leposavić.

Tekst sa izmjenama i dopunama Zakona, poslat je vjerskim zajednicama.

Ministar je već razgovarao sa predsatvnicima nekih vjerskih zajednica i očekuje formiranje radne grupe koja će raditi na novom zakonu.

„Naše opredjeljene je da kada se usvoje ove izmjene da se odmah organizuje, ako to žele vjerske zajednice, a ne političari, javna rasprava i da se pokrene donošenje novog zakona, ako to vjerske zajednice žele, uz tehničku medijaciju državnog organa“, naveo je Leposavić.

Sastanci sa predstavnicima vjerskih zajednica biće nastavljeni naredne sedmice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala