Otkrivena zakulisna igra Amerike protiv Srba: Ako je Tramp spasavao OVK, šta očekivati od Bajdena

© AP Photo / Visar KryeziuBivši potpredsednik SAD Džo Bajden i Hašim Tači
Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden i Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerikanci pokušavaju da relativizuju Sudska veća u Hagu, jer bi i oni trebalo da odgovaraju za ono što su učinili na teritoriji SR Jugoslavije, odnosno Srbije, kaže za Sputnjik Nebojša Čović, komentarišući to što je Ivica Dačić obelodanio zakulisnu igru Amerikanaca koji su predlagali Srbiji da se ukine Međunarodni sud za zločine OVK.

Tači, Haradinaj i ostali direktan su proizvod Amerike, odnosno Madlen Olbrajt, Amerika zna da na Kosovu nije napravila državu, već teritoriju mafije i ogranizovanog kriminala“, kaže nam Čović, nekadašnji predsednik Koordinacinog centra za KiM.

Predsednik Skupštine Srbije Ivice Dačić otkrio je danas da Albanci poslednjih godinu dana rade sa američkom administracijom na tome da se izbegne suđenje pripadnicima OVK pred međunarodnim sudom.

© AP Photo / Evan VucciPotpisivanje sporazuma u Beloj kući
Otkrivena zakulisna igra Amerike protiv Srba: Ako je Tramp spasavao OVK, šta očekivati od Bajdena - Sputnik Srbija
Potpisivanje sporazuma u Beloj kući

Dačić je rekao da su predstavnici Prištine od američkog predsednika Donalda Trampa tražili i da jedna od tačaka Vašingtonskog sporazuma bude zajedničko zalaganje da se ukinu međunarodni sudovi. I da je specijalni izaslanik za Kosovo Ričard Grenel prethodno u razgovorima sa Beogradom provlačio taj predlog koji je odbio predsednik Aleksandar Vučić.

Zakulisna igra Amerike: Ukinuti sud za zločine OVK

Čović nije iznenađen ovom otrkivenom činjenicom, jer je, kako kaže, američki pristup isti poslednjih dvadeset godina, od agresije na suverenu zemlju, članicu Ujedinjenih nacija, ali i u svim procesima koje su Amerikanci preduzeli posle toga.

"Nije to iznenađujuće zato što su huligani, organizovani kriminalci i ratni zločinci Tači, Haradinaj, Veselji, Jakupi i ostali direktan proizvod Amerike. Direktan proizvod gospođe Olbrajt koja je čak imala i viši nivo simpatija prema tim ljudima. Ovo je strateška igra, uostalom, Sudska veća u Hagu su nastala na osnovu odluka Saveta Evrope, a ne na osnovu američkih", kaže Čović.

© AP Photo / Amel Emric„Tači, Haradinaj i ostali direktan su proizvod Amerike, odnosno Madlen Olbrajt", kaže Nebojša Čović.
Otkrivena zakulisna igra Amerike protiv Srba: Ako je Tramp spasavao OVK, šta očekivati od Bajdena - Sputnik Srbija
„Tači, Haradinaj i ostali direktan su proizvod Amerike, odnosno Madlen Olbrajt", kaže Nebojša Čović.

On dodaje da situacija nije bila mnogo drugačija u vreme Donada Trampa, iako mu je pristup ipak bio malo drugačiji.

Grenelova manipulacija

Komentarišući tvrdnju da je specijalni izaslanik za Kosovo Ričard Grenel pokušao da predlog da se ukinu međunarodni sudovi za ratne zločine provuče kao jednu od tačaka Vašingtonskog sporazuma, Čović kaže da ga ni to ne iznenađuje.

"Grenel je kombinator, manipulator i dezinformator, a Srbija mora da bude spremna da izdrži sve moguće pritiske i kombinacije prepune licemerja, kako od Amerike, tako i od pojedinih zemalja Evropske unije. Ako nekome nije bilo jasno šta se zapravo tu događa, mislim da je sada sve potpuno jasno i da na osnovu toga mora i da se postavlja strategija", ističe Čović.

© Visar KryeziuGrenel na susretu sa novinarima u Prištini.
Otkrivena zakulisna igra Amerike protiv Srba: Ako je Tramp spasavao OVK, šta očekivati od Bajdena - Sputnik Srbija
Grenel na susretu sa novinarima u Prištini.

Šta očekivati od Bajdena

Upitan, šta možemo očekivati od budućeg predsednika Džo Bajdena, za koga su teroristi OVK heroji, ako je ovakav predlog stigao od Trampove administracije koja makar nije veličala ratne zločince, Čović odgovara da je sada teško prognozirati kako Bajden razmišlja i da li eventualno možemo očekivati pomilovanje pripadnika OVK.

"Ne znam šta Bajden sada misli. Ne očekujem nekakve sjajne pristupe razuma, iako su svi na svetu, pa i sami Amerikanci, potpuno svesni da su na toj teritoriji napravili kriminalizovanu tvorevinu. To se ne zove država, već teritorija mafije i ogranizovanog kriminala, to i Evropa vidi. To vidi i Amerika, samo je pitanje da li su oni spremni da priznaju".

Strah u redovima NATO

Odgovarajući na pitanje da li je predlog da se izbegne suđenje pripadnicima OVK, odnosno ukine Sud za ratne zločine motivisan strahom onih koji su podržavali teroriste tokom rata na Kosovu i Metohiji, pre svega odgovornih u NATO-u, naš sagovornik kaže da je u to siguran, da kod pojedinaca postoji strah.

© AP Photo / Visar KryeziuPortugalski i italijanski vojnici KFOR mere radijaciju u Klini 2001. posle NATO agresije
Otkrivena zakulisna igra Amerike protiv Srba: Ako je Tramp spasavao OVK, šta očekivati od Bajdena - Sputnik Srbija
Portugalski i italijanski vojnici KFOR mere radijaciju u Klini 2001. posle NATO agresije

"Iz tog straha oni pokušavaju i da relativizuju Sudska veća u Hagu, iz prostog razloga što, ako je pravde, oni bi trebalo da odgovaraju za mnoge stvari koje su učinili na teritoriji SR Jugoslavije, odnosno Srbije. To je sasvim jasno po međunarodnom pravu koje je prekršeno, potpuno rastureno tih devedesetih godina kada je trebalo spinovati i prikriti razne Klintonove seksualne budalaštine", kaže Čović i podseća da je sa slučaja Monike Levinski pažnja skrenuta bombardovanjem Srbije i Crne Gore.

Videće se manipulacije na suđenju

On veruje da ćemo na suđenjima pripadnicima terorističke Oslobodilačke Vojske Kosova videti ono što Amerikanci rade godinama u takvim procesima.

"To je manipulacija sa brojem ubijenih, silovanih i nasilja koje se događalo na prostoru Kosova i Metohije, ali ako je neko nastradao na tom prostoru, to je srpska nacionalna zajednica. Ne kažem da Albanci nisu imali žrtve, ali regularna vojska i policija mora da po Ustavu brani svoju zemlju, a oni su bili klasični terotisti", kaže Čović.

© AP Photo / Visar KryeziuKomadant OVK Hašim Tači sa pripadnicima te terorističke organizacije na Kosovu 1999. godine
Otkrivena zakulisna igra Amerike protiv Srba: Ako je Tramp spasavao OVK, šta očekivati od Bajdena - Sputnik Srbija
Komadant OVK Hašim Tači sa pripadnicima te terorističke organizacije na Kosovu 1999. godine

On smatra da će period pred nama jako brzo pokazati na čemu smo i dodaje da priča o ekonomskoj saradnji i razvoju Srbije treba da teče dalje, s tim što u celom tom pristupu moramo da vodimo računa o našim strateškim nacionalnim interesima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala