SZO: Milijardu vakcina za siromašnije države

© AP Photo / Anja NiedringhausLogo Svetske zdravstvene organizacije (SZO)
Logo Svetske zdravstvene organizacije (SZO) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Skoro jedna milijarda doza vodećih kandidata za vakcinu protiv kovid-19 obezbeđena je za zemlje sa malim i srednjim dohotkom u okviru "Kovaks" programa, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Ženevi rekao da u „Kovaks“ programu učestvuje 189 zemalja, objavio je Rojters, prenosi Tanjug.

„Kovaks“ predstavlja globalnu inicijativu SZO za pravednu distribuciju zaliha budućih vakcina protiv korona virusa, kako u bogate, tako i u siromašne države.

Glavna naučnica SZO Sumja Svaminatan dodala je da SZO očekuje da će u narednim nedeljama doneti odluke o tome da li će dati odobrenje za hitnu uporebu vakcina koju su proizvele kompanije „Fajzer“, „Moderna“ i „Astrazeneka“.

Kako navodi Rojters, odobrenje SZO moglo bi da omogući da vakcina bude raspoređena u nekim zemljama, u kojima nacionalni zdravstveni regulatori i dalje nisu u mogućnosti da sprovedu evaluaciju.

Svaminatan je rekla da je najmanje 10 kompanija izrazilo interes ili predalo zahtev za hitno odobrenje kandidata za vakcinu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala