Slatkiši koji pomažu zdravlju: Ruski naučnici napravili recepte

CC0 / / Čokolada
Čokolada  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istraživači sa ruskog ekonomskog univerziteta „Plehanov“ (PRUE) razvili su recepte za slatkiše koji pomažu u održavanju zdravlja, produktivnosti i snage. Zdravi konditorski proizvodi uključuju čokoladu, kolače, vafle i medenjake sa povećanom hranljivom vrednošću, izvestila je univerzitetska pres služba.

Ovi konditorski proizvodi pomažu u zaštiti tela od agresivnih slobodnih radikala i omogućavaju uravnotežavanje vitaminskog i mikrohranjivog sastava hrane u skladu sa starosnim potrebama tela, naveli su stručnjaci.

Od slatkiša je teško napraviti obogaćenu hranu, jer su oni kalorični, međutim, istraživači su uspeli da povećaju hranljivu vrednost dodavanjem biljnih i životinjskih proteina i biološki aktivnih supstanci. Istovremeno, ovi slatkiši čuvaju tradicionalno atraktivan ukus.

„Modelirali smo recept od dve proteinske komponente koje su po sadržaju esencijalnih aminokiselina najbliže 'idealnom' proteinu. Ove komponente doprinose boljoj probavi, apsorpciji i asimilaciji proteina. Konačni sadržaj hranljivih sastojaka u proizvodima odgovara preporučenim dodacima u ishrani “, rekla je Manana Tkešelašvili, zamenica direktora Istraživačkog instituta za sigurnost hrane ruskog ekonomskog univerziteta „Plehanov“.

Slatkiši koje su razvili ruski naučnici mogu se praviti u bilo kom proizvodnom pogonu. Svi novi sirovi sastojci mogu se nabaviti u Rusiji, a uvezeni se mogu zameniti.

„Ovaj recept koristi netradicionalne biljne sirovine ruskih proizvođača, visokoproteinski suncokret u prahu i biljne preparate za vegane koji zamenjuju mleko“, rekla je Manana Tkešelašvili.

Ona je istakla da se ovi sastojci ranije nikada nisu koristili u takvoj kombinaciji u proizvodnji čokolade i drugih slatkiša. Istovremeno, cena novih sastojaka je slična sa cenom šećera, što pozitivno utiče na konačni trošak ovih proizvoda. Takođe, slatkiši su bogati dragocenim aminokiselinama i silimarinom sa hepatoprotektivnim svojstvima, što pozitivno utiče na funkciju jetre i tela.

„Dobijena čokolada ima povećanu hranljivu vrednost zbog sadržaja proteina sa čitavim nizom esencijalnih aminokiselina i mikroelementa sa hepatoprotektivnim svojstvima. Modelirani recept čini čokoladu otpornom na proces 'pobeljivanja' i sprečava stvaranje belog premaza koji obeshrabruje kupce “, objasnila je Tkešelašvilijeva.

Prema naučnicima, recepti razvijeni za zdrave slatkiše biće zanimljivi proizvođačima konditorskih proizvoda ne samo u Rusiji, već i u drugim zemljama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala