Seks afere tresu FBI

© REUTERS / GASTON DE CARDENASFBI
FBI - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom istraživačkog rada američka agencija „Asošijeted pres“ otkrila najmanje šest optužbi za seksualno uznemiravanje protiv visokih zvaničnika FBI. Podaci do kojih je AP došao ukazuju da su optuženi prošli bez disciplinskih postupka i bez krivičnog gonjenja.

Otkriveno je da je jedan od visokih zvaničnika FBI seksualno maltretirao čak osam zaposlenih. Pošto je to otkriveno napustio je biro bez kazne.

Iz birou u penziju otišao je i jedan od pomoćnika direktora američkog Federalnog istražnog biroa pošto je optužen da je u pijanom stanju,  neprimereno dodirivao ženu koja mu je bila podređena.

I još jedan visoko rangirani agent se penzionisao nakon što je optužen da je ucenom primoravao mladu službenicu na seksualne odnose.

Novinska agencija ističe da su svi optuženi zvaničnici FBI izbegli disciplinske postupke i tiho napustili svoje funkcije bez krivičnog gonjenja. Prebacivani su na druga zaduženja ili penzionisani, pri čemu su zadržali punu penziju i beneficije čak i nakon što su tokom istrage potkrepljene tvrdnje da su počinili seksualni prestup.

Oni to guraju pod tepih“, kaže bivša analitičarka FBI koja je u optužila nadređenog specijalnog agenta da joj je lizao lice i neprimereno je dodirivao na jednoj žurci 2017. godine. Ona je napustila biro, a pati i od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSD).

CIA - Sputnik Srbija
Tajni projekti CIA: „Haos“, „Menhetn“, „Gladio“ – Drogiranje gradova, ispiranje mozga, rušenje vlasti

Žena koja j tražila da ostane anonimna u razgovoru za AP je rekla da je veoma obeshrabrujuće kada FBI, koji sebe smatra vrhunskom organizacijom za sprovođenje zakona, dozvoljava ljudima za koje zna da su kriminalci da se penzionišu ili nastavljaju karijere u oblastima povezanim sa sprovođenjem zakona.

Rekla je da joj je napadač pretio najmanje dva puta, da se znalo za njegovo „drsko ponašanje“, ali da se uvek izvlačio. Navela je i da je verovala u misiju i vrednosti birao, ali da je prilikom prijave slučaja bila skrajnuta.

Kako su prolazili agenti optuženi za seksualni prestup govori i jedan o novijih slučajeva u kom je specijalni agent optužen da je mučio, maltretirao i manipulisao žrtvom napustio službu bez disciplinskog postupka i otvorio potom advokatsku kancelariju.

U reagovanju na optužbe iz FBI su ustvrdili da imaju politiku nulte tolerancije prema seksualnom maltretiranju. Naveli su i da su optužbe protiv nadređenih rezultirale njihovim uklanjanjem s položaja dok se slučajevi istražuju i sudi.

Poslednji put kada je Kancelarija generalnog inspektora sprovela sveobuhvatnu istragu seksualnih prestupa u FBI, otkriveno je 343 „prestupa“ u periodu od  2009. do 2012. godine, uključujući i tri slučaja snimanja žena bez odeće, bez njihovog pristanka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala