Putin: Partnerima u EAEU smo dali testove za kovid, razmatramo isporuke vakcina

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPutin: Partnerima u EAEU smo dali testove za kovid, razmatramo isporuke vakcina
Putin: Partnerima u EAEU smo dali testove za kovid, razmatramo isporuke vakcina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija predala partnerima u Evroazijskoj ekonomskoj uniji (EAEU) test-sisteme za utvrđivanje prisustva virusa korona a da se sada razmatraju isporuke vakcina.

Putin je učestvovao na sednici Višeg saveta EAEU.

„Partnerima smo predali test-sisteme za preko 900.000 testova na prisustvo virusa korona, isporučujemo i nastavićemo da isporučujemo lekove, sredstva zaštite... Ruski stručnjaci su u stalnom kontaktu s kolegama iz zemalja petorke, pružaju konsultativnu pomoć, dele iskustvo. U regione Unije koji su najugroženiji kovidom upućeni su timovi naših epidemiologa, mobilne laboratorije. Sada se radi na pitanju isporuke vakcine ‘Sputnjik Ve’“, rekao je ruski predsednik.

Prema njegovoj oceni prioritet za zemlje EAEU jeste da se spreči odloženi negativan utucaj pandemije na privredu, za šta je neophodna još tešnja međusobna saradnja i integracija.

Putin je rekao i da Rusija podržava predlog strategije razvoja integracije u okviru EAEU  do 2025. godine, koji predviđa uspostavljanje zajedničkog tržišta roba, usluga, kapitala i radne snage, kao i formiranje jedinstvenog digitalnog prostranstva.

On je pozdravio i odluku da se Uzbekistanu i Kubi dodeli status posmatrača, ističući da su to tradicionalni partneri članica EAEU, koju, uz Rusiju, čine i Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan. Savez postoji od 205. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala