Preletela 350 kilometara i zgromila metu: Rusija testirala „Cirkon“ /video/

© Foto : Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje hipersonične rakete "Cirkon" sa fregate "Admiral Gorškov" u Belom moru
Lansiranje hipersonične rakete Cirkon sa fregate Admiral Gorškov u Belom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sa fregate „Admiral flote Sovjetskog Saveta Gorškov“ iz Belog mora lansirana je hipersonična krstareća raketa „Cirkon“ koja je pogodila metu na poligonu Čiža u Arhangelskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Raketna paljba je realizovana u okviru testiranja novih vrsta naoružanja, ističe se u saopštenju.

Prema informacijama kontrole, hipersonična  krstareća raketa „Cirkon“ je uspešno pogodila obalsku metu koja je bila udaljena više od 350 kilometara. Raketa je letela brzinom većom od osam maha.

Snage Belomorske vojno-pomorske baze Severne flote su osiguravale da teritorija na kojoj se sprovodi gađanje ostane zatvorena.

Hipersonična krstareća raketa „Cirkon“ je testirana sa fregate „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“ i početkom oktobra i u novembru ove godine. Oba ispitivanja su prošla uspešno.

Fregata projekta 22 350 „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“ opremljen navođenim raketnim naoružanjem uključen je u sastav Vojno-pomorske flote Rusije u leto 2018. godine. Posadu čini više od 170 ljudi. Fregata može dostići brzinu do 29 čvorova. U sastavu naoružanja poseduje rakete „Oniks“ i „Kalibar“, kao i protivavionske raketne sisteme „Poliment-Redut“.

„Cirkon“ je kreiran kao protivbrodska raketa koja može da gađa ciljeve na moru bilo koje vrste. Brzina leta je oko 8-9 maha (odnosno do 11.000 kilometara na čas), maksimalni domet leta je do 1.000 kilometara. Uobičajeno je da se „Cirkon“ poredi sa američkom raketom „Harpun“ (Harpoon), čije su karakteristike mnogo skromnije: brzina je do 1000 kilometara na čas, domet leta je, u zavisnosti od modifikacije, do 280 kilometara. 

Teoretski gledano, takvi parametri čine „Cirkon“ gotovo nedostižnim za savremena sredstva protivvazdušne odbrane.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala