Povlače se borbene linije: 44 američke države izabrale stranu u obračunu oko izbora

© AP Photo / Patrick SemanskyBela kuća iza bezbednosne ograde delimično prekrivene protestnim plakatima
Bela kuća iza bezbednosne ograde delimično prekrivene protestnim plakatima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što je 18 država pod vođstvom republikanaca podržalo saveznu američku državu Teksas u osporavanju izbora u četiri „kolebljive“ države, 22 predvođene demokratama stale su na stranu optuženih, dok društveni mediji bruje o drugom američkom „građanskom ratu“.

U četvrtak je došlo do naleta aktivnosti u dokumentu 22O155 američkog Vrhovnog suda - Mičigen, Džordžija, Pensilvanija i Viskonsin odgovorili su na tužbu Teksasa, Ohajo je podneo zagonetni podnesak koji navodno ne podržava nijednu stranu, a brojni zvaničnici su pokušali da se pridruže slučaju. Sve se to odigralo pre nego što su države pod vođstvom demokrata podnele svoj podnesak o podršci optuženima.

Državni tužilac Teksasa Ken Pakston zatražio je od suda da blokira zasedanje elektora iz četiri „kolebljive“ države, tvrdeći da su one uzurpirale autoritet koji Ustav daje zakonodavcima i promenile izborna pravila čineči ih otvorenim za prevare. Predsednik SAD Donald Tramp, koji i sam želi da se pridruži teksaškoj tužbi, požalio se da su četiri države nepropisno proglasile demokratu Džoa Bajdena pobednikom.

Iako su četiri države odgovorile na tužbu u predviđenom roku, države pod vođstvom demokrata mobilisale su trupe u svoju odbranu. Tužilac okruga Kolumbija Karl Rejsin predvodi Kaliforniju, Kolorado, Konektikat, Delaver, Havaje, Ilinois, Mejn, Merilend, Masačusets, Minesotu, Nevadu, Nju Džersi, Novi Meksiko, Njujork, Severnu Karolinu, Oregon, Roud Ajland, Vermont, Virdžiniju, Vašington i teritorije američkih Devičanskih ostrva i Guama u podnesku kojim se traži odbacivanje tužbe koju je podneo Teksas.

Saborci iz redova demokrata tvrde da bi „državni sudovi i lokalni akteri“ trebalo da budu u stanju da „tumače i sprovode državni izborni zakon“ jer državama treba „suverena sposobnost da bezbedno i sigurno sprovedu glasanje u svetlu vanrednih situacija kao što je pandemija kovida 19“.

Ono što Teksas želi bi „uništilo sisteme vlasti saveznih država“, tvrde i dodaju da će njihova „iskustva sa bezbednim i sigurnim metodama glasanja poštom“ pokazati zašto treba odbiti teksašku tužbu.

Do sada je ukupno 18 država predvođenih republikancima podnelo podneske kako bi podržali nameru Teksasa. U četvrtak je šest država, Misuri, Arkanzas, Luizijana, Misisipi, Južna Karolina i Uta, zatražilo da „interveniše“, što je direktno pridruživanje slučaju.

Arizona je kasnije u sredu podnela zasebni podnesak za podršku Teksasu, a veći deo dana američki mejnstrim mediji govorili su o „17 država“ umešanih u spor. Besne demokrate pokrenule su se na Tviteru osuđujući tužioce da žele da preokrenu izbore i da podstiču novi „građanski rat“. 

Zastava SAD - Sputnik Srbija
„Građanski rat“ bukti na Tviteru: Demokrate besne jer sve više država osporava Bajdenovu pobedu

Do sada su samo advokati vodili ovaj „rat“, ali se čini da je zemlja podeljena isto kao i tokom Građanskog rata 1861-65, kada je 11 država pokušalo da se otcepi zbog izbora Abrahama Linkolna.

Do sada, samo šest američkih država nije zvanično komentarisalo spor: Aljaska, Ajdaho, Indijana, Kentaki, Nju Hempšir i Vajoming, prenosi RT.

Teksas je zatražio od Vrhovnog suda da ubrza postupak i počne saslušanja već u petak, 11. decembra, rekavši da će, ako se ništa ne preduzme, četiri države postaviti elektore „na osnovu neustavnih i veoma neizvesnih“ rezultata, koji će, ako budu potvrđeni, ukaljati ove, kao i buduće izbore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala