Mogu li gastarbajteri u Srbiju za novogodišnje praznike

© REUTERS / MARKO DJURICABeograd u vreme novogodišnjih praznika
Beograd u vreme novogodišnjih praznika - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Srbiji se razmatraju mere za naše građane koji dolaze iz dijaspore za novogodišnje i božićne praznike. PCR test na granici gotovo je izvesna mera, a razmatra se i karantin.

Sudeći prema pravilima koje su ključne zemlje srpske dijaspore uvele poslednjih meseci za putovanja, gotovo da je izvesno da će ove godine gužve na srpskim putevima izostati, jer će malo ko hteti da nakon tradicionalne proslave praznika u Srbiji provede još između pet i četrnaest dana karantina u zemlji u kojoj radi, i tako potroši čitav godišnji odmor.

Austrija popušta mere karantina, ali ih pooštrava na granicama

Paralelno sa popuštanjem mera u Austriji, planira se njihovo pooštravanje na granicama. Tako 19. decembra stupaju na snagu strože mere koje će važiti do 10. januara, čime je prilično otežan dolazak Srba za praznike u svoju maticu. Naime, Srbija se nalazi na listi „nebezbednih zemalja“ u pogledu epidemiološke situacije. Tako našim građanima koji nemaju boravak u ovoj zemlji nije dozvoljen ulazak u Austriju, osim striktno određenih izuzetaka.

Što se tiče Srba koji imaju austrijsko prebivalište, najnovije mere podrazumevaju obavezan desetodnevni karantin po povratku. On se može skratiti tek nakon 5 dana izolacije ukoliko se PCR test pokaže negativnim.

Nemačka ne preporučuje putovanja u Srbiju

U Nemačkoj do 10. januara ostaje na snazi blaži karantin, kao i striktno definisane mere za povratak iz inostranstva. Tom prilikom neophodno je popuniti „Digitalnu prijavu ulaska u zemlju“ da bi zdravstveni zavodi bili u stanju da kontrolišu pridržavanje obaveze karantina koja traje 10 dana od ulaska u zemlju. Ni to nije dovoljno, pa zdravstvene vlasti mogu naložiti obavezan PCR test u roku od deset dana od povratka u Nemačku iz rizičnih područja.

Karantin prema saveznim propisima može biti prekinut najranije posle pet dana uz negativan PCR test, ali treba imati u vidu različite propise saveznih država po ovom pitanju.

Inače, na sajtu Saveznog ministarstva spoljnih poslova Nemačke navedeno je upozorenje protiv nepotrebnih putovanja u Srbiju jer se broj novih infekcija naglo povećava, pa je naša zemlja klasifikovana kao rizično područje.

Srbija na „crvenoj listi“ u Švajcarskoj

Švajcarska je vratila Srbiju na „crvenu listu“, pa je nakon boravka u našoj zemlji obavezan desetodnevni karantin, i ta mera će se primenjivati od 14. decembra. Tokom trajanja karantina strogo je zabranjeno napuštanje kuće, a kazna za kršenje ovog pravila iznosi paprenih 10.000 franaka.

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaVećina zemalja dijaspore uvela je obavezan karantin za povratak naših državljana nakon boravka u Srbiji za vreme novogodišnjih i božićnih praznika.
Mogu li gastarbajteri u Srbiju za novogodišnje praznike - Sputnik Srbija
Većina zemalja dijaspore uvela je obavezan karantin za povratak naših državljana nakon boravka u Srbiji za vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

U Italiji obavezan 14-dnevni karantin

Srbija je u Italiji svrstana na „listu E“ zemalja čijim građanima nije dozvoljen ulazak, osim u slučajevima poslovnih, zdravstvenih i razloga školovanja, zatim hitnih slučajeva, povratka u svoje mesto boravišta, odnosno prebivališta, a ulazak je dozvoljen i emotivnim partnerima državljana Italije ili lica koja imaju zakonski regulisano prebivalište u ovoj državi.

Tako je srpska dijaspora po povratku u Italiju dužna da odmah prijavi ulazak na italijansku teritoriju Odeljenju za prevenciju pri nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, kao i da bude u samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

Pored toga što je dolazak u Srbiju iz Amerike i Kanade bio prilično skupa investicija, našoj dijaspori odmor u Srbiji dodatno su otežale mere koje ih čekaju po povratku u ove države Severne Amerike.

Karantin i u Kanadi

Počev od 21. novembra 2020. godine, svi putnici u vazdušnom, kopnenom ili prekomorskom saobraćaju čije je krajnje odredište Kanada, biće u obavezi da pre povratka pruže odgovarajuće informacije o putovanju, kontakt podatke, kao i plan samoizolacije u trajanju od 14 dana nakon ulaska u zemlju. U roku od 48 sati po dolasku u Kanadu, svi putnici imaju obavezu da potvrde da su stigli u mesto karantina ili izolacije, a tokom perioda od 14 dana moraju vršiti svakodnevnu samoprocenu simptoma kovida 19, a za sve ovo napravljena je posebna aplikacija „ArriveCAN“ koja je dostupna i onlajn i kao mobilna aplikacija.

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaSavezne države SAD-a imaju pravo donošenja sopstvenih propisa u pogledu putnih restrikcija, pa je tako za Distrikt Kolumbija obavezan PCR test, ne stariji od 72 sata.
Mogu li gastarbajteri u Srbiju za novogodišnje praznike - Sputnik Srbija
Savezne države SAD-a imaju pravo donošenja sopstvenih propisa u pogledu putnih restrikcija, pa je tako za Distrikt Kolumbija obavezan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Kazne za nepoštovanje mera kreću se od usmenih upozorenja do novčane kazne u iznosu od 1.000 kanadskih dolara.

U Americi preporučena samoizolacija

Državljani Srbije mogu da uđu u SAD sa svim tipovima američkih viza, bez posedovanja negativnog PCR testa i uz preporučenu 14-dnevnu samoizolaciju.

Međutim, treba imati u vidu da savezne države SAD imaju pravo donošenja sopstvenih propisa u pogledu putnih restrikcija, koje se odnose i na međunarodne putnike.

Za Distrikt Kolumbija (Vašington DC) obavezan je PCR test, ne stariji od 72 sata.

Država Njujork zahteva od svih putnika, bilo da je reč o turistima ili stalno nastanjenim licima koja se vraćaju u Njujork, da prilikom dolaska popune Zdravstveni obrazac za putnike. Od putnika se očekuje da prilikom dolaska poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Putnici koji ne poseduju test se upućuju u obavezni 14-dnevni karantin, dok se oni koji poseduju negativan PCR test takođe upućuju u karantin, s tim da oni imaju mogućnost da četvrtog dana po dolasku o svom trošku ponove test i, ukoliko je rezultat testa negativan, prekinu karantin.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala