Ministar finansija Crne Gore: Američki investitor uložio veliki novac u crnogorske državne obveznice

© Sputnik . Nebojša PopovićČlanovi nove Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem
Članovi nove Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi ministar finansija Crne Gore Milojko Spajić saopštio je da je američki investitor koji je, kako je rekao, broj jedan u svijetu prvi put investirao u državne obveznice Crne Gore.

„Uložili su veliki novac. I ti investitori su bitni, jer kad jednom investiraju i ako vide progres i konstantu u radu Vlade ostaće za sledećih 100 godina ako treba. To su dugoročni investitori“, istakao je Spajić.

Vlada Crne Gore se, naime, zadužila u iznosu od 750 miliona evra emitujući državne obveznice na međunarodnom tržištu. Tu vest je na konferenciji za novinare u četvrtak saopštio premijer Zdravko Krivokapić, a ministar Spaić je tada rekao da je time zemlja izbegla bankrot. Gostujući na jednoj televiziji, Spajić je precizirao da je obveznice u vrednosti 150 miliona evra kupio američki investitor. Kako je naglasio riječ je o investitoru koji je „broj jedan u svijetu i ima analitičare koji pričaju naš jezik, koji savršeno dobro razumiju Balkan, i kojima ne možete da izvrdate i kupite ih nekom lažnom pričom“.

„Oni sve znaju i ti ljudi su prvi put investirali u crnogorske obveznice, i stavili na sto 150 miliona evra. Kada su oni to uradili nastao je stampedo dva puta veći nego kada je Crna Gora prošli put izlazila na tržište“, pojasnio je Spajić.

On je kazao da je Crna Gora sada sigurno prepoznata kao neko kome može da se vjeruje i od strane Amerike, EU i ostalih centara moći.

„Ovih 750 miliona evra nam obezbjeđuje da imamo dvije godine mira u ovoj državi. Da imamo fiskalnu i svaku drugu stabilnost. Ovo je bila jedina iznuđena mjera. Ovo nije bila mjera kojoj smo imali opcije, svaka druga mjera bi značila mnogo bolnije procese“, rekao je Spajić.

Podsjetimo, novi crnogorski ministar finansija Milojko Spajić ušao je u vladu kao nestranačka ličnost. Radio je u Siti banci, nakon čega je četiri godine proveo u Goldman Saksu u „Timu za specijalne situacije“ koji ima samo sedamdesetak zaposlenih. Nakon toga Spajić je zajedno sa jednim japanskim preduzetnikom napravio svoj investicioni fond od 40 miliona evra, a zatim i od 100 miliona. Po sopstvenom priznanju, vratio se u Crnu Goru kako bi pomogao. Zanimljivo je da Spajić, pored engleskog i francuskog, govori japanski i kineski jezik. U crnogorskoj javnosti je između ostalog prepoznat i kao sestrić vladike dioklijskog Metodija, zbog čega je bio na meti protivnika SPC.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala