Iranac ispisao nove stranice istorije srpskog sporta

© Foto : TASMahdi Hodabahši
Mahdi Hodabahši - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mahdi Hodabahši, Iranac koji nastupa za tekvondo reprezentaciju Srbije, osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Sarajevu.

Hodabahši, koji se takmiči u kategoriji preko 80 kilograma u svom prvom nastupu u reprezentaciji Srbije, upisao se u sportsku istoriju, osvojanjem zlatne medalje.

Mladi Novak Stanić je u kategoriji do 58 kilograma ostvario vrhunski rezultat, i okitio se srebrnim odličjem.

Zlatna medalja koju je osvojio Hodabahši je prva posle 22 godine osvojena u muškoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu.

Pre više od dve decenije zlato je osvojio reprezentativac Zoran Krajčinović.

Hodabahši je od samog početka učešča na Evropskom prvenstvu pokazao da je u Sarajevo došao sa jasnim ciljem. Iz meča u meč išao je sigurno o čemu govore i pobede prvo u duelu sa reprezentativcima Velike Britanije, Turske, Ukrajine a zatim u finalu takmičara iz Severne Makedonije.

„Izuzetno sam srećan zbog osvojene zlatne medalje pogotovo što je ovo prvo takmičenje za mene u nacionalnom timu Srbije. Bili su ovo izuzetno teški mečevi, ali imao sam vrlo jasan cilj ispred sebe – zlatnu medalju. Drago mi je što smo opet krenuli sa takmičenjima, i nadam se da ću osvojiti jop mnogo medalja u narednom periodu. Hvala celoj ekipi, mom treneru Draganu Joviću i naravno svima iz TAS-a na podršci", istakao je evropski šampion Hodabahši.

Zadovoljstvo nije krio ni naš trofejni trener Dragan Jović, sportski direktor Tekvondo asocijacije Srbije.

„Posle 22 god konačno muško zlato na Evropskom prvenstvu i posle 10 god još jedno srebro na istom takmičenju.  Hodabahši je ovim zlatom potvrdio naša verovanja u kvalitet koji poseduje i ovim putem se zahvaljujemo ministru sporta Vanji Udovičiću na pomoći Mahdiju za dobijanje našeg državljanstva. Novak Stanić je prvi put na EP za seniore i svoju uspešnu juniorsku karijeru ovim rezultatom je najavio da će još bolji biti u seniorima. Devet meseci nismo imali takmičenja i ovo je za ceo sport važno, krenulo se i to sa medaljama. Imali smo peh sa kovidom i jedan deo reprezentacije nije mogao da učestvuje jer još nisu spremni za ovakav šampionat“, istakao je Jović.

Mladi Novak Stanić je u prvom nastupu za seniore uspeo da ostvari vrhunski uspeh i okiti se vicešampionskim zvanjem u konkurenciji do 58 kilograma.

Iako još junior, Stanić je dokazao da je u samom vrhu seniorske evropske takmičarske scene.

„Borbe su bile izuzetno teške, ali pored svega, moj trener Peđa, koji je od šeste godine uz mene, i ja, uspeli smo da osvojimo srebrnu medalju na evropskom prvenstvu u olimpijskim kategorijama. Posebno želim da se zahvalim celoj reprezentaciji i svima iz TK Azija koji su mi pružili apsolutnu podršku“, istakao je 17-godišnji vicešampion Evrope.

Predrag Kovačić, trener trofejnog mladog reprezentativca ističe da su bili na korak do zlata.

„Zadovoljni smo rezultatom iako ostaje žal jer smo pet sekundi pred kraj finalne borbe vodili. Sa samo 17 godina Novak je viceprvak Evrope koji je u drugom kolu, na svom prvom nastupu za seniore izbacio prvaka sveta i prvog nosioca. Novak je izuzetan sportista i ovo je tek početak njegove sportske karijere“, istakao je Kovačić.

Na Evropskom prvenstvu u Sarajevu učestvuju takmičari iz 28 evropskih država.

Reprezentativci Tekvondo asocijacije Srbije osvojili su još jedno važno priznanje, pehar namenjen šampionima Evrope u muškoj konkurenciji.

„Naši reprezentativci su ostvarili istorijski uspeh, najveći do sada kada su u pitanju Evropska prvenstva. Ovo je najbolji pokazatelj da je rad Asocijacije urodio plodom jer već godinama ulazemo u mlađe selekcije i pravilan rad trenera sa svim selekcijama. Veliku zahvalnost dugujemo Ministarstvu za sport Republike Srbije na nesebičnoj podršci kao i Olimpijskom komitetu Srbije koji nas prate i podržavaju“, istakao je Miroslav Krklješ, generalni sekretar TAS.

► Dragana Cvijić za Sputnjik: Svi jedva čekaju da gaze Srbiju, a mi im to dozvoljavamo

► Istorijski uspeh za šampionke Srbije

► Šumaher je ponovo šampionsko prezime i vraća se u Formulu 1

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala