Đukanović: SPC ugrožava suverenitet Crne Gore, Rusija atakuje na Evropu i NATO

© AP Photo / Francois MoriMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Podgorici je danas počeo „To Be Secure“ forum, koji organizuje Atlantski savez (ASCG) i na kome učestvuju najviši državni zvaničnici Crne Gore i regiona. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na forumu je izneo stav da SPC ugrožava suverenitet Crne Gore i da Rusija atakuje na Evropu i NATO.

Istakao je da je Crna Gora od devedesetih godina prošlog vijeka do 2006. uspjela da sačuva mir i učvrsti međuetnički sklad. „Postali smo članica NATO iako je Crna Gora država koju je NATO bombardovao devedesetih“, dodao je on.

Poručio je da će Crna Gora nastaviti da se ekonomski razvija, i kazao kako je uvjeren da će, usljed ozbiljnih problema, bez obzira na promjenu vlasti to biti prioritet.

Đukanović je kazao da je SPC obavila važan dio posla za „velikosrpski nacionalizam“ i za Rusiju, te da SPC ugrožava suverenitet Crne Gore i građansku državu, kao izvođač radova „posrbljavanja“ Crne Gore.

Dodao je da Rusija atakuje na jedinstvenu Evropu i NATO, te da je NATO potreban svijetu. Đukanović je kazao da se „uzavrelom nacionalizmu“ koji se mogao uočiti u susret izborima 30. avgusta mora odgovoriti jakim evropskim putem.

„Odgovor na taj problem mora biti evropski. Vrijeme je za redefinisanje i osavremenjavanje državne politike“, rekao je Đukanović.

Bečić: Crna Gora nema namjeru da mijenja spoljnopolitički kurs

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da su Sporazumom koji su potpisale koalicije na vlasti potvrdili da nemaju namjeru da mijenjaju spoljno-politički kurs zemlje.

Pored tog puta, Bečić je rekao da namjeravaju da jačaju i građanski karakter zemlje.

„Mi jesmo mala članica NATO, ali značajna“, rekao je Bečić.

Ambasadorka SAD: Korupcija i organizovani kriminal glavni izazov za Crnu Goru

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke je poručila da su korupcija i organizovani kriminal glavni izazov sa kojim se Crna Gora mora suočiti u budućnosti.

S tim u vezi su, kako je kazala, potrebne konkretne reforme kako bi institucije funkcionisale kako treba, a tim reformama mora da prethodi politička volja.

„Nova vlada je obećala nultu toleranciju na korupciju, građani očekuju da će to ispuniti“, istakla je.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala