Crnogorski naučnici osmislili narukvicu koja menja boju kod povišene temperature

© Depositphotos.com / Alexraths Naučnici u laboratoriji
Naučnici u laboratoriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crnogorski naučnici osmislili su i dizajnirali narukvicu sa okvirima crnogorske mape, koja će menjati boju mape ukoliko osoba koja je nosi ima povišenu temperaturu što je jedan od glavnih simptoma kovid-19.

Inovacija je deo projekta Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore pod nazivom "3DP istraživanje i inovacije za Covid-19 (3DPRI-COVID19)"

Do kraja godine, kazala je za Dnevne novine rukovodilac projekta doc. dr Milena Đukanović, završiće i drugi deo istraživanja i ponuditi rešenje kako uštedeti na materijalu prilikom 3D štampanja.

"Naše kolege i partneri sa Univerziteta Vrije iz Brisela, koji su sami autori jednog patenta maske za kovid-19 situaciju, jako su zadovoljni i puni hvale za ova otkrića. U skorije vreme očekujemo i vredne publikacije naših naučnih rezultata, ali i komercijalizaciju ovog više nego korisnog 3D štampanog proizvoda koji je brendiran u Crnoj Gori", najavila je Đukanović, prenosi "Blic".

Realizacija projekta započela je 15. juna i, prema njenim rečima, realizovani su svi zacrtani ciljevi.

"Svedoci smo da su sve zemlje i njihovi zdravstveni sistemi preopterećeni i umoreni od kovida-19. Takođe, i dalje svim zemljama nedostaje potrebna medicinska oprema pa su zato mnogi 3D štampani subjekti kreirali medicinske delove otvorenog izvora, poput respiratornih ventila, svih vrsta zaštitnih maski, zaštita za lice, ali takođe i neke nemedicinske delove koji mogu dovesti do ublažavanja prenosa SARS-Cov2, kao što su 3D štampani rukohvati", kazala je Đukanović.

U Crnoj Gori je, kaže, upravo inicijativa za 3D štampanu pomoć krenula od Elektrotehničkog fakulteta i Naučno-tehnološkog parka Crne Gore.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala