Američki Senat odobrio vojni budžet koji predviđa sankcije „Severnom toku 2“

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteAmerički senat
Američki senat - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Senat odobrio je nacrt vojnog budžeta za 2021. finansijsku godinu koji, između ostalog, predviđa i sankcije gasovodu „Severni tok 2“.

Za dokument je glasala ogromna većina – 84 senatora, dok je protiv bilo 13.

Nacrt budžeta, vredan 740 milijardi dolara, predviđa i proširivanje sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“, ali i nastavak isporuka oružja Ukrajini, zabranu saradnje američkih i ruskih vojnika, sankcija protiv Turske zbog nabavke ruskog raketnog sistema S-400 i druge mere koje su usmerene protiv Rusije.

Ograničenja protiv „Severnog toka 2“ predviđaju uvođenje sankcija kompanijama koje potpomažu prodaju, iznajmljivanje i korišćenje brodova za polaganje cevi, kao i onima koje pružaju usluge osiguranja i tehničke usluge.

Predstavnički dom Kongresa je glasao za nacrt budžeta 8. decembra. Predsednik SAD Donald Tramp zapretio da će staviti veto na nacrt vojnog budžeta jer nije zadovoljan određenim odredbama. Međutim, uz ovoliku podršku u Senatu i Predstavničkom domu (više od dve trećine) – poništiće se predsednički veto.

Američki predsednik je nezadovoljan jer američki kongresmeni nisu ubacili izmene paragrafa 230 Zakona o komunikacijama koji štiti društvene mreže od tužbi.  Tramp je nedavno na Tviteru objavio seriju postova u kojima ukazuje da paragraf 230 Zakona o komunikacijama predstavlja „ozbiljnu pretnju“ američkoj nacionalnoj bezbednosti i integritetu izbora.

Tramp nije zadovoljan ni namerom Kongresa da menja nazive vojnih baza koje su dobile ime u čast vojnih komandanata robovlasničkog Juga u vreme Američkog građanskog rata. Pristalice te mere govore da će doprineti u borbi protiv rasizma, a protivnici da je nepotrebno svođenje računa sa američkom istorijom. Tramp je takođe kritikovao nacrt zakona zbog ograničenja koja se tiču smanjenja broja američke vojske u inostranstvu.

Prema nacrtu vojnog budžeta, 635,5 milijardi dolara biće izdvojeno za osnovne troškove Pentagona, 26,6 milijardi za realizaciju programa u oblasti nacionalne bezbednosti i 69 milijardi za operacije u inostranstvu. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala