Zaharova: SAD prebacuje odgovornost na Rusiju po pitanju Sporazuma o ofanzivnom oružju

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova smatra da se u pitanju produženja Sporazuma o ofanzivnom oružuju vidi težnja Sjedinjenih Američkih Država da na Rusiju prebace odgovornost za ćorsokak u koji je Bela kuća dovela konsultacije o ovoj temi.

Komentarišući izjave specijalnog izaslanika američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršala Bilingslija, Zaharova je podsetila da je predstavnik aktuelne američke administracije negativno reagovao na zvanični ruski predlog dat još u oktobru 2018. godine da se usvoji bilateralna izjava kojom se potvrđuje neprihvatljivost nuklearnog rata u kojem ne može biti pobednika i koji se nikada ne sme pokrenuti.

Prema njenim rečima, izgleda neobično da se, suprotno opšteprihvaćenoj diplomatskoj praksi, reakcija saopštava Rusiji dve godine kasnije preko zakasnele objave govora američkog predstavnika na ekspertskom seminaru.

„Samo odbijanje našeg predloga od strane Sjedinjenih Američkih Država teško da može da izazove iznenađenje u svetlu namerno vođene politike Vašingtona ka snižavanju praga upotrebe nuklearnog oružja i aktivnu realizaciju vojnih programa, koji svedoče o opasnoj i apsurdnoj nameri Sjedinjenih Američkih Država da vode nuklearni rat i pobede u nuklearnim sukobima“, naglasila je Zaharova.
Testiranje balističke rakete u vojnoj bazi u Kaliforniji - Sputnik Srbija
Vašington objasnio šta ga koči da produži sporazum o kontroli naoružanja sa Rusijom

Portparolka je ukazala na činjenicu da se u pitanju produženja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju takođe vidi težnja da se „na rusku stranu prebaci odgovornost za ćorsokak u koji je američka administracija dovela konsultacije o ovoj temi svojim beskrajnim pokušajima da ‘podigne lestvicu’ i iscenjka za sebe značajne jednostrane prednosti“.

Ona je podsetila da Rusija nastavlja da se zalaže za bezuslovno produženje ovog Sporazuma obliku u kome je potpisan, na petogodišnji period predviđen njegovim odredbama.

Ranije je Bilingsli izjavio da SAD ne moraju da potvrde stav o nedopustivosti nuklearnog rata, koji je sadržan u zajedničkoj američko-sovjetskoj izjavi iz 1985. godine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je u oktobru da se Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) produži na godinu dana bez ikakvih preduslova i poručio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da formuliše taj stav Rusije i predoči ga Americi.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala