Zaharova o Makronovim optužbama: Prebacujete odgovornost za situaciju u Africi

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva smatra izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da Rusija navodno potpiruje antifrancuska osećanja u afričkim zemljama pokušajem prebacivanja odgovornosti za situaciju na kontinentu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Našu nedoumicu izazvale su reči francuskog predsednika u intervjuu ‘Žun Afrik’ od 20. novembra o tome da Rusija navodno potpiruje antifrancuska osećanja u afričkim zemljama. Trebalo nam je nešto vremena da proverimo pouzdanost ovih materijala. Uverili smo se, proverili i smatramo to pokušajima da se odgovornost za situaciju na kontinentu prebaci na drugog“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

Podsetila je da je Francuska, kao i druge evropske sile, vekovima posedovala kolonije u Africi i isto toliko vremena se tamo formirao odnos prema toj zemlji.

„Kasnije, u postkolonijalnom periodu, Pariz je vodio politiku poznatu kao Fransafrik, zadržavajući afričke države koje su dobile nezavisnost u svojoj sferi uticaja. Upravo time, a ne nekom izmišljenom potragom za neprijateljima ili spletkama ovih zemalja, se objašnjava nezadovoljstvo i uvrede koje narodi Afrike osećaju prema Francuskoj. Mi nemamo nikakve veze sa tim“, naglasila je portparolka.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je ranije da je porast antifrancuskog raspoloženja u Africi navodno povezan sa strategijom Rusije i Turske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala