Tramp: Najmanje 17 država podržalo tužbu protiv Džordžije, Mičigena, Pensilvanije i Viskonsina

Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp objavio je da je najmanje 17 država podržalo tužbu koju je Vrhovnom sudu SAD podnela savezna američka država Teksas u kojoj osporava izborne procedure u saveznim državama Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu.

„Vau! Najmanje 17 država pridružilo se Teksasu u slučaju protiv najveće izborne prevare u istoriji Sjedinjenih Država. Hvala vam!“, napisao je Tramp na Tviteru.

Tužbu su podržale savezne države Luizijana, Arkanzas, Alabama, Florida, Kentaki, Misisipi, Južna Karolina, Južna Dakota, Misuri,  Nebraska, Severna Dakota, Oklahoma, Indijana, Kanzas, Montana, Tenesi, Juta i Zapadna Virdžinija.

Četiri „ključne“ savezne države proglasile su demokratu Džoa Bajdena pobednikom na osnovu velikog broja glasačkih listića pristiglih poštom prebrojanih nakon dana izbora.

​Za razliku od slučajeva koje su pokrenuli sami Trampovi advokati i saradnici, u tužbi koju je podneo Teksas ne govori se o izbornoj prevari već je navedeno da je bilo neregularnosti tokom izbora u četiri države, kao i nezakonitih radnji i izmena izbornog zakona, pa čak i mogućnost nezakonitog uticaja na glasove republikanaca.

​„Ovi potezi kumulativno sprečavaju spoznaju ko je legitimno pobedio na izborima 2020. godine i prete da bace senku na sve buduće izbore“, navedeno je u zahtevu koji je podneo državni tužilac Teksasa Ken Pakston Vrhovnom sudu.

Pakston tvrdi da je proglašenje Bajdena pobednikom u četiri države „nezakonito“ i trebalo bi da ga razmotre državni zakonodavci, koji prema Ustavu imaju moć da sami imenuju elektore.

Vrhovni sud dao je rok tuženim državama do četvrtka popodne da podnesu odgovore na tužbu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala