Rusiju je nemoguće izgurati sa tržišta nafte bez ozbiljnih posledica

© REUTERS / Sergei KarpukhinNaftne pumpe kompanije "Lukoil" u zapadnom sibirskom gradu Kogalim u Rusiji
Naftne pumpe kompanije Lukoil u zapadnom sibirskom gradu Kogalim u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija zauzima suviše veliki udeo u tržištu nafte i nemoguće je izgurati odatle bez ozbiljnih posledica, rekao je zamenik ministra energetike Rusije Pavel Sorokin na forumu Centralne banke Rusije.
„Bilo je pokušaja da se Rusiji uvedu sankcije, ali pošto zauzimamo prilično važnu poziciju, udeo na tržištu – više od 10 odsto, oko 11 odsto, prilično nas je teško ukloniti sa tržišta bez posledica. Svi odlično znaju da će to dovesti do kolapsa u ustaljenim logističkim šemama i do naglog povećanja energetskih resursa“, rekao je zamenik ministra.

Niz zemalja koristi sankcioni pritisak za promociju svoje robe, dodaje Sorokin.

„SAD su veoma dobar primer, zbog porasta proizvodnje gasa i nafte u zemlji morali su da oslobode tržišta. Shodno tome, Venecuela i Iran su prvo uklonjeni sa tržišta“, istakao je zamenik.

Prema njegovim rečima, povoljni krediti širom sveta postaju jedna od metoda nepoštene konkurencije i u sferi energetike.

„Oni koji imaju pristup povoljnom finansiranju mogu na račun toga povećati svoju proizvodnju. To je pokušaj uklanjanja konkurenata koji nemaju takvo povoljno finansiranje. Nesrazmernost takvog pristupa se, u pogledu rezultata, može izjednačiti sa agresivnom ekonomskom politikom, koja povećava nejednakost“, objašnjava zamenik.

Primer nejednake konkurencije je tradicionalna i obnovljiva energetika, koju zapadne zemlje aktivno subvencionišu.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala