Premijerka objasnila kad počinje masovna vakcinacija

© Tanjug / RADE PRELICAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pandemija virusa korona do srži je uzdrmala dva osnovna principa modernog sveta, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.

I to princip ljudskih prava i njihovog poštovanja i princip jednakosti između pojedinaca i između zemalja,

„Ljudska prava i pandemija jedna je od najvažnijih tema, ne samo kod nas, već globalno, i to u godini koja je u poslednjih 100, izuzimajući Drugi svetski rat, najteža za čovečanstvo“, rekla je Brnabićeva na skupu povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, prenosi B92..

„Svet će biti teže mesto za život i biće manje fer posle pandemije“, primetila je Brnabićeva i istakla da se jaz između bogatih i siromašnih, pojedinaca i zemalja, pretvara u nepremostivu provaliju.

Premijerka je istakla da je cela 2020. bila u znaku ograničavanja prava i sloboda kakva se ne pamte, kako bi se sačuvalo ono najvažnije pravo – na život, ali da su zemlje bile prinuđene da uvode restrikcije, ograničavanje slobode kretanja.

Brnabićeva je istakla da je borba protiv pandemije veoma skupa, jer su skupe oprema, testovi, vakcine, koje svi teže da nabave.

„Devet od 10 siromašnih zemalja verovatno neće moći da primi vakcinu 2021. godine, jer su bogate zemlje već kupile 53 odsto vakcina predviđenih za proizvodnju sledeće godine. A sa tih 53 odsto vakcina, vakcinisaće se samo 14 odsto ukupne populacije“, ukazala je Brnabićeva.

Ona je istakla da se Srbija bori i nastoji da vakcine obezbedi i bilateralno i kroz međunarodne mehanizme, kao što je Kovaks.

Brnabićeva je poručila da Srbija daje sve od sebe da se na najbolji način izbori sa pandemijom, da zaštiti živote i zdravlje građana, ali i njihova radna mesta i ekonomiju, kako bi nastavila da se razvija i nadoknadi propušteno u ovoj godini, što je, ističe, biti teško.

„Garantujem da ćemo, kada sve ovo bude iza nas, nastaviti da poštujemo individualna prava i slobode, kao i pre pandemije virusa korona, i uz pomoć novog Ministarstva, što je signal koliko su nam ljudska prava i društveni dijalog važni i da želimo da ih štitimo i unapređujemo“, rekla je Brnabićeva.

Pročitajte i:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala