Predsednik Bugarske: Ne osporavamo pravo makedonskog naroda na samoopredeljenje

© REUTERS / Marko DjuricaPredsednik Bugarske Rumen Radev
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropske integracije Severne Makedonije zahtevaju postizanje stvarnih rezultata u dijalogu sa Bugarskom, izjavio je predsednik Bugarske Rumen Radev tokom sastanka sa specijalnim predstavnikom Severne Makedonije u Bugarskoj Vladom Bučkovskim.

Šef države je izjavio da Sofija ne oduzima pravo komšijama na samoopredeljenje.

„Bugarska nikada nije osporila demokratsko pravo građana Republike Severne Makedonije na samoopredeljenje, ali identitet države se ne može graditi na osnovu mržnje prema drugoj državi, posebno bratskoj zemlji“, rekao je predsednik.
Rumen Radev - Sputnik Srbija
Predsednik Bugarske: Nastavićemo da branimo svoj stav prema Skoplju

Tokom Saveta za opšte poslove EU koji je održan 8. decembra, Bugarska je ponovila da ne može da odobri početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU. Prema rečima ministra spoljnih poslova Ekaterine Zaharieve, Skoplje ne ispunjava uslove sporazuma iz 2017. godine i zahteve iz Okvirnog stava 2019. godine: napuštanje govora mržnje prema Bugarima, tvrdnje o postojanju makedonske manjine u Bugarskoj i slaže se s formulacijom „službeni jezik Republike Severne Makedonije“, ili da prizna da su makedonski jezik i nacija bugarskog porekla.

Dan ranije, Vlado Bučkovski, specijalni predstavnik za Bugarsku, stigao je iz Severne Makedonije da razreši situaciju između zemalja. Na sastanku sa Zaharievom i ministrom odbrane Krasimirom Karakačanovom je dogovoreno da se potraži rešenje problema.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala