Palata okrutnog biblijskog kralja pred očima javnosti /foto/

© AFP 2023 / MENAHEM KAHANAPogled iz vazduha na tvrđavu Irodijum, sa grobnicom kralja Iroda i pozorištem koje je sagradio između 23. i 15. godine nove ere u Judejskoj pustinji
Pogled iz vazduha na tvrđavu Irodijum, sa grobnicom kralja Iroda i pozorištem koje je sagradio između 23. i 15. godine nove ere u Judejskoj pustinji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izraelske vlasti otvoriće ove nedelje palatu-tvrđavu kralja Iroda u Irodijumu, pružajući turistima priliku da se vrate oko 2000 godina unazad i otkriju raskošan životni stil surovog vođe iz rimskog doba.

Na već popularnom turističkom odredištu u blizini Betlehema tokom poslednjih 13 godina sprovode se iskopavanja, nakon što je otkriven grob Iroda Velikog, piše RT.

© REUTERS / MENAHEM KAHANAPogled iz vazduha na tvrđavu Irodijum, sa grobnicom kralja Iroda i pozorištem koje je sagradio između 23. i 15. godine nove ere u Judejskoj pustinji
Palata okrutnog biblijskog kralja pred očima javnosti /foto/ - Sputnik Srbija
Pogled iz vazduha na tvrđavu Irodijum, sa grobnicom kralja Iroda i pozorištem koje je sagradio između 23. i 15. godine nove ere u Judejskoj pustinji
Arheolozi veruju da je Irod odlučio da spali svoju palatu pred kraj života, a ova odluka donela je ogromnu dobrobit arheološkoj zajednici, pomažući da se gotovo savršeno sačuva veći deo nalazišta tokom poslednjih 2.000 godina.

Kralj Irod je možda najpoznatiji po tome što je naredio pokolj nevinih u vreme Isusovog rođenja, kako piše u jevanđelju po Mateji.

© REUTERS / MENAHEM KAHANAPalata-mauzolej Irodijum gledano iz vazduha
Palata okrutnog biblijskog kralja pred očima javnosti /foto/ - Sputnik Srbija
Palata-mauzolej Irodijum gledano iz vazduha
Izraelska uprava za prirodu i parkove ponovo će otvoriti lokaciju u nedelju i to će biti prvi put da će turisti moći da vide lučno stepenište, predsoblje i privatno pozorište sa 300 mesta u Irodijumu.

Irod je bio rimski kralj koji je vladao Judejom od 37. do 4. godine pre nove ere. U početku se držao jevrejske tradicije, ali je vremenom postepeno usvajao sve više rimskih manira, što je vidljivo na plišanim slikama i ukrasima koji su krasili njegovu palatu-mauzolej.

© REUTERS / MENAHEM KAHANARoj Porat, arheolog sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i šef iskopavanja Irodijuma na mestu grobnice kralja Iroda u palati koju je Irod sagradio između 23-15. pne. u Judejskoj pustinji.
Palata okrutnog biblijskog kralja pred očima javnosti /foto/ - Sputnik Srbija
Roj Porat, arheolog sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i šef iskopavanja Irodijuma na mestu grobnice kralja Iroda u palati koju je Irod sagradio između 23-15. pne. u Judejskoj pustinji.
„Ovo je jedinstvena arheološka laboratorija“, rekao je arheolog Roj Porat zadužen za iskopavanja sa Hebrejskog univerziteta, koji je ovo otkriće uporedio sa otkrićem grada Pompeje ispod lave koja ju je pokrivala.

Karakteristike kao što su široko stepenište palate, njegovo glavno predsoblje prepuno prugastih fresaka u originalnim bojama, tri nivoa lukova, kao i privatni pozorišni prostor na lokaciji i kraljevska soba za posete biće otvoreni za javnost.

© REUTERS / MENAHEM KAHANAKonzervator Izraelske uprave za antikvitete restaurira drevne freske na lučnom hodniku koji je vodio do palate Irodijum
Palata okrutnog biblijskog kralja pred očima javnosti /foto/ - Sputnik Srbija
Konzervator Izraelske uprave za antikvitete restaurira drevne freske na lučnom hodniku koji je vodio do palate Irodijum

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala