Novčićima na zgradu jermenske vlade: Sukobi demonstranata i policije i hapšenja /video/

© Sputnik / Asatur YesayantsProtesti u Jermeniji
Protesti u Jermeniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Demonstranti u Jermeniji, koji su od jutros počeli da se okupljaju ispred zgrade vlade i zahtevaju ostavku jermenskog premijera Nikola Pašinjana, zasuli su zemlju novčićima, objasnivši da je novac namenjen za kupovinu novih igračaka Pašinjanovoj ćerki. Oni pokušavaju da uđu u zgradu vlade, a počeli su i sukobi sa policijom te su usledila hapšenja.
„Nikol i Ana, uzeli ste nam decu, našu domovinu i saopštavate da ste oduzeli Arpe igračke da bi ih dali deci iz Arcaha (Karabaha)? Evo, ne mučite se. Kupite nove“, izjavila je jedna od učesnica akcije, nakon čega su demonstranti počeli da bacaju na zemlju novčiće od 10, 20 i 50 drama (oko dva, četiri i 10 centi).

Prethodno je supruga premijera Jermenije Ana Akopjan napisala na društvenim mrežama da je uzela od petogodišnje ćerke Arpi nekoliko igračaka i knjiga kako bi ih dobila deca u prestonici Karabaha. Demonstranti su odlučili da joj „nadoknade gubitak“.

Kako prenosi dopisnik Sputnjika, jermenska policija je počela da hapsi učesnike akcije protesta ispred zgrade vlade. Prema njegovim rečima, demonstranti su tražili od policije da ih pusti da uđu u zgradu vlade, u kojoj se održava redovni sastanak kabineta ministara. Usledili su sukobi sa policijom.

„Svaki dan koji Pašinjan provede na vlasti preti novim katastrofama“, rekao je jedan od demonstranata.

Policija im je preprečila put.

„Želimo da uđemo u zgradu vlade da bismo rekli Pašinjanu o situaciji koja je nastala u državi. Ne želimo sukobe s policijom“, izjavio je jedan od učesnika protesta.

Podsetimo, u utorak je ispred zgrade Službe nacionalne bezbednosti Jermenije održana jedna od akcija protesta na kojoj su učesnici zahtevali ostavku premijera. Demonstranti su sa sobom poneli satove i parfeme, tvrdeći da je premijera više brinuo gubitak tih stvari nego „kapitulacija“ Karabaha.

Demonstranti su prethodno dali ultimatum premijeru, zahtevajući da ode sa vlasti do 12 sati 8. decembra. Ukoliko to ne učini, opozicionari su obećali da će započeti akcije građanske neposlušnosti širom Jermenije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala