Nisu samo porezi: Zašto je Bajdenov sin pod istragom

© AP Photo / Visar KryeziuArhivska fotografija. Potpredsednik SAD Džo Bajden sa sinom Hanterom Bajdenom i sestrom Valeri Bajden Ovens i ostalim članovima porodice na Kosovu u avgustu 2016.
Arhivska fotografija. Potpredsednik SAD Džo Bajden sa sinom Hanterom Bajdenom i sestrom Valeri Bajden Ovens i ostalim članovima porodice na Kosovu u avgustu 2016. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sin demokratskog kandidata Hanter Bajden našao se u centru pažnje samo nekoliko nedelja uoči izbora, nakon što je otkrivena gomila dosijea koji ukazuju da je imao veze sa kineskim preduzećima koja su možda povezana sa kineskom vladom i da je navodno umešao Džoa Bajdena u svoje  poslove, iako je to kasnije negirao.

Nedavno najavljena istraga protiv Hantera Bajdena ne tiče se samo optužbi za kršenje poreskih zakona, kako je on rekao u izjavi, već i na druge aspekte njegovih poslovnih afera, izvestio je Politiko pozivajući se na anonimne izvore. Prema izveštaju, istražitelji takođe pažljivo proučavaju Hanterove finansije, strane veze i potencijalno učešće u šemi pranja novca.

Južni okrug Njujorka kontroliše finansije Hantera Bajdena, dok istražitelji iz Delavera (koji takođe istražuju njegove poreze) i Vašingtona istražuju njegove veze sa stranim preduzećima i moguće šeme pranja novca. Mlađi Bajden izvestio je o poreskoj istrazi tek u svom obraćanju 9. decembram u kome je izrazio uverenje da neće biti otkriveni propust.

„Ovo pitanje shvatam vrlo ozbiljno, ali uveren sam da će profesionalni i objektivni pregled ovih slučajeva pokazati da sam svoje poslove vodio legalno i na odgovarajući način, uključujući usluge  profesionalnih poreskih savetnika“, rekao je Bajden.

Jedan od izvora tvrdio je da su finansijske veze Hantera Bajdena sa stranim preduzećima glavni fokus istraga. Istragu pranja novca u početku je pokrenuo Južni okrug Njujorka u vezi sa slučajem prevare sa hartijama od vrednosti protiv jednog od Bajdenovih bivših poslovnih partnera, Devona Arčera, navodi se u izveštaju.

Ni istražni timovi, ni američko Ministarstvo pravde nisu komentarisali navode Politika.

Beležnica iz pakla

Bajden se već suočio sa poreskim problemima ove godine. Brzo je pristao da plati svoj neplaćeni državni porez u julu 2020. Daleko veći skandal stavio ga je u centar pažnje samo nekoliko nedelja pre predsedničkih izbora u novembru, nakon što je „Njujork post“ otkrio navodno iz njegovog kompjutera mnoštvo kompromitujućih datoteka nazvanih „beležnica iz pakla“.

Beležnica je sadržala mejlove koji sugerišu da je Bajdena jedan od najviših rukovodilaca u odboru ukrajinske gasne kompanije „Burizma“, u kojoj je takođe sudelovao, zamolio da iskoristi svoje veze u korist kompanije. Još jedan mejl ukazuje kako je savetnik „Burisminog“ odbora Vadim Požarski zahvalio Hanteru što je organizovao sastanak sa svojim ocem, tadašnjim potpredsednikom SAD Džoom Bajdenom. Mejlovi su bacili sumnju na tvrdnje Džoa Bajdena da nije umešan u prekomorska poslovna pitanja njegovog sina.

Još jedna priča iz „Njujork tajmsa“ o fajlovima iz njegove navodne beležnice sugeriše da je Hanter Bajden bio u sumnjivim poslovima sa biznismenom Je Đanmingom, verovatno povezanim sa kineskom vladom i kompanijom „Čajna enerdži“. Podaci, međutim, nisu pokazali nikakvu direktnu vezu između navodnog posla Hantera Bajdena i njegovog oca sa Đanmingom. 

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala