Letonski ministar o akcijama prema novinarima: Ne gušimo slobodu govora, sprovodimo sankcije

© Sputnik / Sergey MelkonovMikrofon agencije Sputnjik Letonija
Mikrofon agencije Sputnjik Letonija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Letonski ministar spoljnih poslova Edgar Rinkevič komentarisao je akcije policije prema novinarima koji sarađuju sa ruskim medijima Sputnjik Letonija i Baltnjuz, navodeći da tu nema govora o kršenju slobode govora već da se isključivo radi o politici primene sankcija EU.

Sajt BB.lv preneo je da je u letonskom parlamentu održana sednica Komisije za inostrane poslove tokom koje su poslanici postavljali pitanja ministru spoljnih poslova.

Jedno od pitanja ticalo se akcija protiv novinara, a ministar je s tim u vezi rekao da su one uslovljene povezanošću novinara sa medijskom kućom „Rusija sevodnja“ čiji je direktor, Dmitrij Kiseljov, pod personalnim sankcijama EU.

„Ministarstvo je, prema zakonu, institucija koja koordiniše sprovođenje sankcija, ne određuje ih. Ali, hteo bih da kažem da akcije policije prema konkretnim licima nemaju veze sa gušenjem slobode govora, niti sa bilo čim drugim. One su direktno povezane sa primenom sankcija EU. Letonija niti je proširivala te sankcije niti ih je interpretirala.“

Kako je dodao, Riga se s tim u vezi konsultovala sa Evropskom komisijom.

„Evropska komisija je jasno ukazala na te parametre kada treba primeniti sankcije“, rekao je on.

Kako je naveo, rad novinara povezan je sa licem pod sankcijama, Kiseljovom, dolazi do transakcija koje su u suprotnosti sa sankcijama.

„Kada se krši sankciona politika, pokreće se odgovornost. O njoj odlučuju istražni organi, tužioci, sud. Tako da narativ o tome da su ove akcije protiv novinara ne prihvatam“, rekao je ministar.

Letonske vlasti privele su nedavno privele šest novinara, uključujući bivšeg glavnog urednika portala Baltnjuz Andreja Jakovljeva, uz obrazloženje da oni krše sankcije EU. Posle saslušanja i pretresa oni su pušteni, ali ne smeju da napuštaju grad.

Tim povodom reagovao je i Kiseljov, istakavši da su potezi letonskih vlasti prema novinarima koji rade za ruske medije – Sputnjik Letonija i Baltnjuz – protivzakonito tumačenje i proširivanje sankcija EU.

On je pozvao letonske vlasti da prekinu sa progonom saradnika ovih medija.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala