Kritika iz EU: Stanje u Srbiji se pogoršava

© AP Photo / Visar KryeziuViola fon Kramon-Taubadel
Viola fon Kramon-Taubadel  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, Viola fon Kramon Taubadel, izjavila je danas da se stanje demokratije u Srbiji pogoršava, a da ozbiljni problemi postoje u oblasti vladavine prave i medijskih sloboda u zemlji.

Poslanica Fon Kramon je, govoreći na debati o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, napomenula da većina parlamentarca želi da vidi demokratsku Srbiju, a da svi žele da Srbija nastavi svoj evropski put i da jednog dana uđe u EU.

To će, kaže ona, biti dug put, a napredak na njemu će biti moguć jedino ako oni u zemlji, koji donose odluke, budu posvećeni EU integracijama.

„Predsednik Vučić mora da se odluči i pokaže svoju posvećenost. Svesna sam da on može da govori lepe stvari o EU integracijama kada dođe u Berlin ili Brisel, ali on to mora da pokaže na delu“, poručila je Fon Kramon.

Govoreći o međustranačkom dijalogu u Srbiji, kome posreduje Evropski parlament, ona ocenjuje da on ima smisla jedino ako postoje jasna merila i ciljevi, a sve što se dogovori i usvoji se i primeni, preneo je Tanjug.

„Nema potrebe za uspostavljanjem novih institucija, koje neće funkcionisati. Vlada Srbije ne može da bira da sa liste zahteva primeni samo ono što neće naškoditi njenoj vlasti u zemlji“, kazala je ona.

Na kraju izlaganja, Viola fon Kramon Taubadel je ocenila da EU mora da radi zajedno sa partnerima i SAD, kada je u pitanju Zapadni Balkan i izrazila očekivanje da će nova administracija u Vašingtonu biti otvoren partner i Beogradu i Briselu, kako bi došlo do dugoročne stabilnosti u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala