Gasprom ujedinio decu iz oko 100 zemalja: Organizovan najveći fudbalski događaja na mreži na svetu

© Foto : Kirill Makarov/Najveći fudbalski događaj na svetu na mreži
Najveći fudbalski događaj na svetu na mreži - Sputnik Srbija
Pratite nas
U okviru Međunarodnog dečijeg društvenog programa PAO Gasprom organizovan je najveći fudbalski događaj na svetu na mrežama „Fudbal za prijateljstvo“. Učestvovali su mladi sportisti iz 104 zemlje i postavljen je novi Ginisov rekord uz učešće više od milion ljudi.

Ujedinivši prijatelje, ujedinjujemo svet“ slogan je Međunarodnog dečijeg društvenog programa PAO Gasprom „Fudbal za prijateljstvo“ za sezonu 2020. godine.

Učesnici programa, mladi fudbaleri i novinari uzrasta od 10 do 16 godina, promovišu najvažnije ljudske vrednosti u svojim zemljama - prijateljstvo, jednakost, pravdu, zdravlje, mir, odanost, pobedu, tradiciju i čast.

Program se sprovodi uz podršku FIFA, UEFA, nacionalnih fudbalskih saveza i vodećih svetskih klubova. Globalni ambasador programa je pobednik Svetskog kupa i trostruki pobednik UEFA Lige šampiona Roberto Karlos.

Tokom sezone, mladi učesnici su, uz podršku poznatih sportista, predstavnika fudbalskih akademija i novinara vodećih medija, održali više od 50 događaja. Oni nisu samo naučili strategiju igre, taktiku i nove fudbalske trikove, već su postali i domaćini i dopisnici događaja, razgovarali o svojim ekološkim i društvenim inicijativama i učestvovali u globalnim diskusijama u čast 75. godišnjice UN.

U platformi Akademije za trenere „Fudbala za prijateljstvo“ je pokrenut novi besplatni obrazovni modul na 10 jezika. Do danas je na akademiji obučeno više od 5000 trenera i nastavnika fizičkog vaspitanja iz različitih zemalja, saopštili su organizatori.

Završni događaji u sezoni su se održali na mreži. Više od 100 fudbalskih akademija iz celog sveta predstavilo je svoje projekte za podršku i obrazovanje mladih sportista na godišnjem međunarodnom forumu „Fudbala za prijateljstvo“.

© Foto : Kirill Makarov„Ujedinivši prijatelje, ujedinjujemo svet“ slogan je Međunarodnog dečijeg društvenog programa PAO Gasprom „Fudbal za prijateljstvo“.
Gasprom ujedinio decu iz oko 100 zemalja: Organizovan najveći fudbalski događaja na mreži na svetu - Sputnik Srbija
„Ujedinivši prijatelje, ujedinjujemo svet“ slogan je Međunarodnog dečijeg društvenog programa PAO Gasprom „Fudbal za prijateljstvo“.

Najbolji projekti bili su iz Bolivije, Indije, Nigerije i Rusije. Mladi učesnici iz 104 zemlje obučeni su u Školi devet vrednosti i glasali su za društveno najodgovorniji fudbalski klub na svetu. Pobednik Kupa devet vrednosti 2020. godine, prema mišljenju dece, je bio FK Granular Salamander.

Na kraju sezone, momci su učestvovali u mrežnom Svetskom prvenstvu „Fudbala za prijateljstvo“. Pobednik Prvenstva je bio tim prijateljstva u čijem su sastavu bili mladi igrači iz Bosne i Hercegovine, Kazahstana, Latvije, UAE, Rusije i Turske. Prvenstvo je organizovano na platformi novog posebno dizajniranog simulatora za više igrača Football for Friendship World (F4F World). Na Svetski dan fudbala 10. decembra, nova mobilna igra postala je dostupna za preuzimanje širokom krugu korisnika.

„Fudbal za prijateljstvo“ je osvojio novi svetski Ginisov rekord za organizovanje najvećeg fudbalskog događaja na mreži na svetu. Program je prethodno držao Ginisov rekord za organizovanje većine međunarodnih fudbalskih treninga na planeti. 

Viktor Zubkov, Predsednik odbora direktora PAO Gasprom podsetio je da se međunarodni dečji društveni program „Fudbal za prijateljstvo“ od 2013. godine, uspevši da do sezone 2020. godine ujedini decu različitih nacionalnosti, pola i fizičkih sposobnosti iz 211 zemalja.

„Danas možemo biti ponosni na čitavu generaciju odraslih sportista, javnih ličnosti, novinara i jednostavno svrsishodnih mladih ljudi kojima je "Fudbal za prijateljstvo" pružio neverovatne mogućnosti za profesionalni početak“, naveo je Zubkov.

© Foto : Kirill MakarovUčesnici programa, mladi fudbaleri i novinari uzrasta od 10 do 16 godina, promovišu najvažnije ljudske vrednosti u svojim zemljama - prijateljstvo, jednakost, pravdu, zdravlje, mir, odanost, pobedu, tradiciju i čast.
Gasprom ujedinio decu iz oko 100 zemalja: Organizovan najveći fudbalski događaja na mreži na svetu - Sputnik Srbija
Učesnici programa, mladi fudbaleri i novinari uzrasta od 10 do 16 godina, promovišu najvažnije ljudske vrednosti u svojim zemljama - prijateljstvo, jednakost, pravdu, zdravlje, mir, odanost, pobedu, tradiciju i čast.

Roberto Karlos, globalni ambasador ‘Fudbala za prijateljstvo’ rekao je da taj program okuplja zaista talentovanu i motivisanu decu zaljubljenu u fudbal, pružajući im priliku da se razvijaju, saznaju više jedni o drugima i pronađu nove prijatelje u drugim zemljama.

„Ogroman broj mladih fudbalera širom sveta sanja da se upusti u ‘Fudbal za prijateljstvo’, a univerzalne vrednosti koje program promoviše zaista su važne za momke, za njihovu budućnost“, naveo je Karlos.

Frank Ludolf, šef Odeljenja UEFA za pripremu i obuku specijalista u oblasti fudbala rekao je da se nada da će pandemija virusa korona u bliskoj budućnosti ostati samo uspomena, te da veruje da će se svi fudbalski i sportski događaji ponovo održavati na stvarnim mestima u uobičajenom formatu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala