Evropski parlament presudio: Sputnjik širi lažne vesti i kad objavljuje istinu

© Sputnik / Alexey Filippov / Uđi u bazu fotografijaPredstavljanje novinske agencije Sputnjik
Predstavljanje novinske agencije Sputnjik - Sputnik Srbija
Pratite nas
U studiji „Mapiranje lažnih vesti i dezinformacija na zapadnom Balkanu”, urađenoj za spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta Sputnjik Srbija je optužen za promenu svesti birača u Crnoj Gori – istinom.

Niko ne može urušiti ostatke ugleda, ako ga je imalo ostalo, Evropske unije koliko to može Evropski parlament. Posle čitanja studije „Mapiranje lažnih vesti i dezinformacija na zapadnom Balkanu”, urađene za spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta iole obrazovan čovek, makar i radikalni ateista, može samo da se krsti i levom i desnom.

Po ovoj, više tragičnoj nego komičnoj studiji, najveći distributeri lažnih vesti u Srbiji nisu mediji, već kontroverzni ekonomista Branko Dragaš, opozicionar iz serije EU-nema-alternativu Balša Božović i simpatični veseljak sa Tvitera koji se krije iza pseudonima Bora Konj.

„Širenje lažnih vesti“: Promena svesti birača – istinom

Naravno, ovaj bizarni izveštaj nije mogao proći bez, orvelovski rečeno, „malignog uticaja Rusije“, a prema „ekspertima“ Evropskog parlamenta, Sputnjik Srbija ne samo da širi „lažne vesti“ po našoj zemlji, nego i po komšiluku.

Tako da smo u Bosni „rasplamsali antizapadno raspoloženje“ a u Crnoj Gori „promenili raspoloženje birača“ uoči izbora na kojima se DPS posle više od tri decenije preselio u opoziciju.

„Kampanja iz 2020. podstaknuta je ili pojačana od strane Sputnjika. Odnosi se na iskrivljene, mada ne u potpunosti i izmišljene, optužbe da su Crnogorska pravoslavna crkva i crnogorska vlada oduzele bogomolje koje pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Nezavisni posmatrači veruju da je to pomoglo u preobraćanju javnog mnjenja u korist pobede proruske i anti-NATO struje 'Za budućnost Crne Gore' u avgustu 2020“, navode „eksperti“.

Što bi rek'o jedan od ovdašnjih najpoznatijih ljubitelja EU, inače potpisnik Apela 88 – nuto teorije! Posebno zanimljiva je uvijena odrednica „iskrivljene, mada ne potpuno izmišljene optužbe“, što bi se moglo prevesti kao tačne, a po našu stvar nepovoljne informacije.

Dakle, u izveštaju o lažnim vestima optuženi smo da širimo tačne vesti, a odsustvo logike nam pokazuje da je ova studija najpodložnija psihijatrijskoj analizi.

Odsustvo logike – čega se pametan stidi...

Iako se Sputnjik u ovom opskurnom izveštaju našao u trećoj ligi dezinformatora u Srbiji, iza pomenute prvoligaške trojke Branko-Balša-Bora i drugoligaške u kojoj su provladini srpski mediji, imenovani smo kao „jedan od centralnih distributivnih kanala za transnacionalne dezinformacije u regionu”. Odsustvo logike i zdravog razuma – drugi put!

Zato briselski lovci na balkanske kreatore lažnih vesti predlažu vladi da razmotri rad Sputnjika, „koji koristi Beograd kao bazu za dezinformacione operacije u regionu“. Glagol „razmotriti“ ovde bi trebalo čitati kao „zabraniti“, što inače ne bio bio prvi put da se zabranjuje rad Sputnjika u zemljama EU ili kandidatima za članstvo.

​Toliko o slobodi štampe kao jednoj od temeljnih „EU vrednosti“.

Odsustvo elementarne logike i zdravog razuma u nesumnjivo masno plaćenoj studiji namenjenoj evro-poslanicima najbolje je opisao Džordž Orvel u uvodu „1984.“ – rat je mir, sloboda je ropstvo neznanje je moć. Što je izgleda odavno postao i moto funkcionisanja Unije.

Toga su, nažalost po zvanični Brisel, sve više svesne široke narodne mase na kontinentu i otuda sve niže poverenje u Uniju. Zato i evrobirokrate u svojim sve bizarnijim izveštajima, između redova priznaju da jedan portal sa vestima koje se emituju na nekoliko lokalnih radio-stanica ima veći uticaj nego njihova medijska mašinerija sa kontrolom nad gotovo svim mejnstrim medijima u regionu.

A čega se pametan stidi...

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala