Evropski lideri postigli dogovor o budžetu

© AP Photo / Olivier MatthysSamit lidera EU u Briselu
Samit lidera EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski lideri postigli su dogovor o višegodišnjem zajedničkom budžetu i Paketu za opravak, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Mišel, koji predsedava sastankom lidera EU27 u Briselu, na svom Tviter nalogu poručuje da sada može da se krene u primenu budžeta i rad na opravku evropskih ekonomija.

Viktor Orban - Sputnik Srbija
Orban: Nemačka i EU nam daju četiri milijarde evra, a uzmu šest

Mađarska i Poljska su u prethodniom periodu blokirali EU budžet za narednih sedam godina i paket za oporavak u ukupnoj vrednosti od 1.825 milijarde evra zbog protivljenja novom mehanizmu koji uslovljava finansiranje iz budžeta poštovanjem vladavine prava u zemljama članicama.

Nemačka, kao predsedavajuća Savetom EU, pred ovaj sastanak predstavila je kompromisni predlog koji daje garancije za fer primenu mehanizma, uključujući i procenu Suda pravde i mogućnost žalbe Evropskom savetu zemalja protiv kojih bi mehanizam eventualno bio pokrenut , objavio je Tanjug.

​Većina lidera je, uključujući i mađarskog premijera Viktora Orbana, dolazeći na današnji samit izrazila očekivanje da će do dogovora o mehanizmu za praćenje vladavine prava, a samim tim i deblokada važnog budžeta za oporavak EU od posledica pandemije, doći večeras.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala