Ekspertiza podtvrdila bezbednost i efikasnost vakcine „Sputnjik“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona "Sputnjik Ve" u odeljenju za vakcinaciju poliklinike u Moskvi
Vakcina protiv virusa korona Sputnjik Ve u odeljenju za vakcinaciju poliklinike u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nezavisna komisija za procenu kliničkih ispitivanja vakcine „Sputnjik Ve“ potvrdila je efikasnost i bezbednost ove vakcine protiv virusa korona, izjavio je akademik Ruske akademije nauka, naučni rukovodilac Nacionalnog naučno-istraživačkog instituta za javno zdravlje „Semaško“ Ramil Habrijev na Naučno-metodološkom forumu zdravstvenih organizatora.

On je precizirao da je efikasnost vakcine nakon prve faze vakcinacije 69,3 odsto, a nakon druge 96,2 odsto.

Komisija su činili lekari i naučnici koji su kompetentni za sprovođenje takvih procena. Oni su proverili metode kliničkih ispitivanja kao i njihove rezultate.

Uspešna treća faza ispitivanja

Habrijev je, takođe, rekao da se treća faza kliničkih ispitivanja ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ trenutno uspešno završava.

„Moskva nije samo grad koji je dao tvorce ove vakcine, već je upravo u okviru moskovskog zdravstvenog sistema pokrenuta treća faza kliničkih ispitivanja. Danas smo već u situaciji kada se ovo ispitivanje uspešno završava i grad je započeo jednu od prvih, faktički prvu, masovnu vakcinaciju stanovništva“, istakao je Habrijev.

U avgustu je Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživački centar „Gamaleja“. Vakcina je nazvana „Sputnjik Ve“ (Sputnik V). Vakcina se zasniva na proučenoj i provernoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala