Crna Gora se zadužila 750 miliona evra: Juče smo izbjegli bankrot

© AP Photo / Risto BozovicPremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da je nova Vlada dobila jednu od najpovoljnijih ponuda prilikom emitovanja državnih obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona evra. Ministar finansija ističe da je tim zaduživanjem zemlja izbjegla bankrot.

Krivokapić je na konferenciji za novinare pojasnio da je novo zaduživanje u ovom trenutku bila najbolja opcija.

„Iako mi znamo da su krediti koji dolaze na naplatu od 500 miliona evra, gdje je taj proizvod Crne Gore koji će obezbijediti taj kredit koji smo u obavezi da vraćamo? Neka kaže taj analitičar kako se to moglo drugačije odraditi“, kazao je Krivokapić.

On je naveo da su tri modela po kojima su mogli da djeluju.

„Jedan je model da prodajete državnu imovinu, to je dosadašnja vlast permanentno radila. Ne postoji nijedan kutak Crne Gore koji je vrijedan a da nije bio prodat“, naveo je crnogorski premijer.

Drugi način je, kako je naveo, zaduživanje odgovarajućim kreditima, dok je treći — model obveznica.

„Najznačajniji model koji je bio moguće realizovati je onaj koji smo mi izabrali. To je emitovanje obveznica tipa B i dobili jednu od najpovoljnijih ponuda i to uspjeli da realizujemo“, kazao je Krivokapić.

Ministar finansija: Crna Gora izbjegla bankrot

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da 750 miliona evra Crnoj Gori objezbjeđuju da zemlja ima dvije godine mira, da ima fiskalnu i finansijsku stabilnost.

Poručio je da je Crna Gora juče izbjegla bankrot.

„Ovo je ubjedljivo najniža kamata za B rangiranu državu. Građani to moraju da znaju'“, kazao je Spajić.

On je istakao da su reagovali prije početka 2021, da ne bi upali u dužničku krizu.

„Dug dolazi na naplatu u martu. Ukoliko bi pokušali da sledeće godine izdamo obveznicu, prvo što bi cijena bila višestruko veća, a ušteda je oko 100 miliona evra“, kazao je Spajić.

On je naveo da će iz novog kredita refinansirati stare koji su, kako je kazao, vrlo nepovoljni.

„Taj novac će biti investiran u budućnost Crne Gore. Ovo je bila jedina iznuđena mjera, nijesmo imali opcije, jedina optimalna mjera“, kazao je Spajić.

Podsjetimo, nova Vlada, koja je počela sa radom u ponedeljak, zadužila je juče Crnu Goru 750 miliona evra tako što je Ministarstvo finansija (MF) emitovalo 750 miliona evra državnih obveznica na međunarodnom tržištu.

Pomogli inostrani stručnjaci i konsultanti

Premijer Krivokapić je prokomentarisao i prigovore za netransparentan rad.

„Ta netransparentnost je bila zbog naše sumnje koja je bila vezana za potencijalnu opstrukciju. To smo radili tajno, ali organizovano, stručno i kompetentno, a uz pomoć određenog broja inostranih stručnjaka koji su nam se javili kao konsultanti koje niko nikad nije pomišljao da će biti tu i radili su dobrovoljno, besplatno“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da stara vlast treba da se izvinjava „što su Crnu Goru doveli u ovakvu situaciju“.

„A ne mi koji ni tri dana nijesmo tu i koji želimo da se ponašamo domaćinski. Čini mi se da su se oni ponašali rasipnički i to je razlika. Ako to neko do sada nije vidio, vidjeće u toku ove vladavine“, poručio je Krivokapić.

Komentarišući optužbe dijela javnosti da su kontinuitet prethodne vlasti, Krivokapić je poručio da žele da se distanciraju od takve politike.

„Takva politka nijednom građaninu ne može biti dobro. Napadajte, i treba, i novinari i građani, ali da nađemo najbolje rešenje. Ovo (novo zaduživanje) je jedino najbolje rešenje u ovom trenutku. Mi smo uspjeli da odradimo ovo za četiri nedjelje“, istakao je Krivokapić.

„Održali smo tajni sastanak iz straha, zamislite kad živimo u državi u kojoj sumnjamo šta će se desiti“, naveo je on.

Dodao je da su svi pozvani da pomognu, te da ničiji predlog neće biti odbačen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala