Bugarski premijer: Buduće generacije neće oprostiti ni Bugarskoj ni Severnoj Makedoniji

© AP Photo / Olivier MatthysBugarski premijer Bojko Borisov
Bugarski premijer Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Makedonija bi trebalo da se vrati primeni sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji koji su Sofija i Skoplje potpisali 2017. godine, izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom iz Severne Makedonije Vladom Bučkovskim.
„Sadašnja i buduće generacije neće oprostiti ni Bugarskoj ni Republici Severnoj Makedoniji što nismo pronašli kompromis koji bi imao budućnost. Za uzajamno poverenje važno je vratiti se striktnom i bezuslovnom ispunjavanju svih obaveza iz Ugovora o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji. Bugarska je učinila sve napore da osigura da se zemlje zapadnog Balkana integrišu u NATO i EU, pa smo tokom našeg predsedavanja Savetom EU pokrenuli ovu temu“, rekao je Borisov.

Segašnite i sledvaщite pokoleniя nяma da prostяt nito na Bъlgariя, nito na Republika Severna Makedoniя tova, če ne sme...

Posted by Boyko Borissov on Četvrtak, 10. decembar 2020.

Specijalni predstavnik za Bugarsku se 9. decembra sastao i sa potpredsednicom vlade Ekaterinom Zaharievom i ministrom odbrane Krasimirom Karakačanovom. Strane su izrazile spremnost da traže kompromis.

Sporazum između Sofije i Skoplja predviđa, pre svega, stvaranje zajedničke komisije, koja će se baviti rešavanjem istorijskih sporova između zemalja i složiti se da se istorija Bugarske pravilno spominje u makedonskim udžbenicima.

Bugarska strana je više puta primetila da su Makedonci jednostrano odložili sastanke stručnjaka za skoro godinu dana i upozorila da u slučaju neispunjavanja sporazuma neće moći da podrže početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala