Bugarski istoričar Skoplju: Ili ćete poštovati sporazum, ili ni govora o ulasku u EU

Pratite nasTelegramOdyssey
Bugarski sporazum sa Makedoncima iz 2017. sadrži pre svega želje namenjene Skoplju, za razliku od Prespanskog sporazuma između Grka i Makedonaca, izjavio je član zajedničke bugarsko-makedonske istorijske komisije Kiril Topalov.

Prema rečima ekspert, makedonski političari su u teoriji spremni da ispune zahteve Sofije, ali ne dolazi do realnog potpisivanja dokumenata i ispunjenja zahteva.

„Bugarska se odlučno izjasnila o svojim zahtevima - ili ćete ispunjavati ono što je dogovoreno u sporazumu koji ste potpisali, ili vam nećemo dozvoliti da napravite ni prvi korak u pogledu ulaska u EU,“ rekao je Topalov za Bugarsku nacionalnu televiziju.

Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između zemalja sadrži, pre svega, obavezu održavanja sastanaka zajedničke komisije koja se bavi spornim pitanjima, kao i obavezu pronalaženja kompromisa. Bugarska strana je više puta skretala pažnju na činjenicu da je Skoplje jednostrano odlagalo sastanke eksperata skoro cele godine.

Zastava EU - Sputnik Srbija
Bugarski ministar: Velike zemlje vrlo retko uzimaju u obzir interese manjih zemalja

Makedonski i neki bugarski političari uzalud počinju da govore o zemljama EU koje navodno vrše pritisak na Bugarsku zbog Severne Makedonije, rekao je član komisije.

„Evropa sada ima ozbiljne probleme, ne samo sa Mađarskom i Poljskom, već i sa kovidom. Nemci su, naravno, izrazili želju da pre kraja svog predsedavanja započne proces na Zapadnom Balkanu o evropskim integracijama, koji smo mi započeli (Bugarska je prva pokrenula pitanje integracije Zapadnog Balkana u EU). A šta je Bugarska dobila zauzvrat? 'Kada ste započeli ovaj proces primite nas, bez obzira da li smo spremni ili ne'“, primetio je Topalov.

Naglasio je da Nemačka, čak i ako u nekom smislu preti Bugarskoj zbog Severne Makedonije, poziva države da pre svega same reše svoje odnose.

„Severna Makedonija se u početku nadala da će Evropa izvršiti pritisak na nas, i zagrmela je. 'Ne zanima nas šta će Bugari reći, važno je šta će reći Evropa. A Evropa će im reći da nas puste u EU'. Ova filozofija, politika i položaj su izuzetno neproduktivni. Kao što vidite, Bugarska je postupila dostojanstveno“, rekao je stručnjak.

Pogled na glavni grad Bugarske, Sofiju - Sputnik Srbija
Bugarski poslanik: Laž o makedonskoj naciji Bugarskoj prvo nametao SSSR, a sada EU i SAD

Poslednji sastanak bilateralne komisije održan je 4. decembra. Kao što je primetio Angel Dimitrov, kopredsedavajući komisije sa bugarske strane, stručnjaci nisu uspeli da postignu ni najmanji napredak. Makedonske kolege su ponovo počele da osporavaju nacionalnost cara Samuila, za koga su se strane prethodno dogovorile da ga zajedno slave. Pored toga, već na nekoliko sastanaka u Skoplju odbijaju da potpišu zapisnik.

Tokom Saveta za opšte poslove EU koji je održan 8. decembra, Bugarska je ponovila da ne može da odobri početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU. Prema rečima ministra spoljnih poslova Ekaterine Zaharieve, Skoplje ne ispunjava uslove sporazuma iz 2017. godine i zahteve iz Okvirnog stava 2019. godine: napuštanje govora mržnje prema Bugarima, tvrdnje o postojanju makedonske manjine u Bugarskoj i slaže se s formulacijom „službeni jezik Republike Severne Makedonije“, ili da prizna da su makedonski jezik i nacija bugarskog porekla.

Dan ranije, Vlado Bučkovski, specijalni predstavnik za Bugarsku, stigao je iz Severne Makedonije da razreši situaciju između zemalja. Na sastanku sa Zaharievom i ministrom odbrane Krasimirom Karakačanovom je dogovoreno da se potraži rešenje problema.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala