Britanski mediji: Postoji pretnja rata između Kine i Amerike

CC BY 2.0 / Commander, U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet / Američki desantni brod "Fort Mekhenri"
Američki desantni brod Fort Mekhenri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski list „Ekpres“ video je pretnju ratom na osnovu vežbi gađanja kineskih brodova, koje su krenule nakon ulaska američkih pomorskih snaga u Južno kinesko more.
Kako piše list, pretenzije Pekinga na region preklapaju se sa interesima šest drugih susednih zemalja. SAD u potpunosti odbacuju interese Kine u ovim vodama, pa neprekidno šalju ratne brodove da slobodno patroliraju u Južnom kineskom moru, navodi se u članku.
Američki vojni brod razarač Džon S. Mekejn u rutinskoj patroli na Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija
Američki razarač blizu spornih ostrva, Kina poslala upozorenje

Čim su američki desantni brodovi „Makin ajlend“ i „Somerset“ ušli u vode regiona, kineska mornarica je počela vežbe gađanja oružjem velikog dometa. Za manevre se kaže da su bili „neplanirani“. U operaciji su učestvovale sve korvete tipa 056A kineske mornarice - Enši, Junčžou i Guangjuen.

Vežbe su uključivale uništavanje "neprijateljskog" broda i vežbe presretanja raketa. Pored američkih ratnih brodova, nad „spornom teritorijom“ preleteli su i američki izviđački avioni, piše „Njuzvik“. Kineski list „Global tajms“ je osudio američke akcije i nazvao ih „odmeravanjem snaga“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala