Zmije i gušteri zaustavili poznatog milijardera

© Foto : TeslaDirektor kompanije "Tesla" Ilon Mask predstavlja automobil Roadster 2 u Kaliforniji
Direktor kompanije Tesla Ilon Mask predstavlja automobil Roadster 2 u Kaliforniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Tesla“ mora da prekine pripremne radove na izgradnji fabrike električnih automobila nedaleko od Berlina po nalogu nemačkog suda i posle uspešne tužbe ekoloških udruženja.

Proizvođač električnih automobila krčio je šumu blizu nemačke prestonice za svoju prvu fabriku automobila i baterija u Evropi, ali protivnici su tvrdili da će to da ugrozi staništa zmija i guštera.

Sud u Frankfurtu je naredio obustavu krčenja šume u iščekivanju novih studija o uticaju na okolinu.

Sličan sudski nalog izdat je „Tesli“ početkom godine, kada je ta američka kompanija planirala tzv. gigafabriku Grunhajdu, u istočnoj saveznoj pokrajini Brandenburg. Kao razlog, tada su navedeni ugroženost biljnog i životinjskog sveta i snabdevanje vodom.

Kompanija „Tesla“ nije javno komentarisala najnoviju sudsku odluku koja je rezultat postupka s Unijom za očuvanje prirode i bioraznolikosti (NABU) i Zelene lige. Konačna presuda tek se očekuje.

Ova udruženja tvrde da će deforestacija uništiti staništa peščanih guštera i smuka koji su zaštićene vrste. Udruženja brinu i da bi bučni radovi mogli da ugroze gmizavce tokom zimske hibernacije, prenosi Indeks.

„Tesla nije iznad zakona“

"Ni Tesla nije iznad zakona", rekao je Hajce Hervig Maher, predsednik Zelene lige.

Ilon Mask, prvi čovek „Tesle“, pre nešto više od godinu dana je na sva zvona najavio plan izgradnje fabrike koja bi s radom počela 1. januara 2021, sa godišnjom proizvodnjom 500.000 automobila.

Slučaj s „Teslom“ izazvao je velike polemike, a političke partije CDUi FDP se pribojavaju da bi stvar mogla da naštetiti imidžu Nemačke kao zemlje poželjne za ulaganja.

Kompanija „Tesla“ dobila je dozvolu nemačkog ministarstva za životnu sredinu da započne radove na lokaciji, ali "na vlastiti rizik". Plan američke kompanije je bio da raskrči zemljište veličine 300 hektara na kojem se prostiru 92 hektara šume, ali konačno odobrenje daju lokalne vlasti koje su uvažile prigovore udruženja za zaštitu prirode.

„Tesla“ ima dve velike fabrike u SAD i jednu u Šangaju, u Kini. Početkom godine kompanija je u ovom poslu pretekla „Tojotu“.

Tržišna vrednost „Tesle“ eksplodirala je ove godine nakon što su investitori počeli snažnije da ulažu u kompaniju s obzirom na to da je budućnost u kojoj svi voze električne automobile sve očiglednija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala