Tužba protiv Fejsbuka: Protiv društvene mreže udružilo se više od 40 američkih država

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaDruštvena mreža Fejsbuk
Društvena mreža Fejsbuk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 40 američkih saveznih država i američka Federalna trgovinska komisija, podneli su tužbu protiv Fejsbuka zbog narušavanja slobodnog tržišta.

Državni tužilac Njujorka Leticija Džejms, koja predvodi 46 država, kao i Distrikt Kolumbija i Guam u tužbi, rekla je da „svaki pokušaj gušenja konkurencije koji ometa rad malog biznisa, redukuje inovacije i kreativnost i smanjuje zaštitu privatnosti, biće na meti pune snage naših kancelarija“, prenosi Jahu finans.

„Gotovo punu deceniju Fejsbuk koristi svoj dominantni položaj i monopol da bi slomio manje rivale i ugušio konkurenciju, na račun običnih korisnika“, rekla je ona.

U tužbi se navodi da Fejsbuk kupuje konkurentske platforme i odvraća korisnike od onih koje mogu da im pruže bolju zaštitu privatnosti.

Glavni deo tužbe odnosi se na kupovinu „Instagrama“ za milijardu dolara 2012. i „Voc apa“ za 19 milijardi 2014. godine.

„Nijedna kompanija ne sme imati toliku nekontrolisanu snagu nad našim privatnim informacijama i našim društvenim interakcijama. Zbog toga podnosimo tužbu u korist miliona korisnika i miliona vlasnika manjih firmi koje su pogođene ponašanjem Fejsbuka“, rekla je Džejmsova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala