Svako je branio svoje – i opet je fudbal nastradao

© AFP 2023 / FRANCK FIFERumunski sudija na utakmici PSŽ i Bašakšehira
Rumunski sudija na utakmici PSŽ i Bašakšehira - Sputnik Srbija
Pratite nas
Utakmica šestog kola grupne faze Lige šampiona između Pari Sen Žermena i Bašakšehir Istanbula prekinuta je bez nastavka zbog protesta igrača oba kluba i pravilnika UEFA, organizatora fudbalskog takmičenja.

Tamnoputi su ukazivali na rasizam, arbitri su ispoljili visok nivo nedostatka verbalne i socijalne inteligencije, dok je UEFA potvrdila manjak veštine za upravljanje kriznim situacijama.

Pri rezultatu 0:0 utakmica je prekinuta u 14. minutu, pošto su rezervni igrači Bašakšehira prijavili rasistički ispad četvrtog arbitra Sebastijana Kolceskua.

Rumun je svom zemljaku, glavnom sudiji Ovidiuu Haceganu uputio poruku koju su čuli fudbaleri i ukazali da je ona sadržala elemente rasizma.

Na snimku sa utakmice se čuje da Kolcesku upućuje Hacegana na „crnca“ kome treba sprovesti disciplinsku meru, a s obzirom na to da na tribinama nema publike, ta poruka je jasno stigla i do klupe turskog kluba odakle je reagovao Pjer Vebo, nekadašnji fudbaler i sada pomoćni trener u stručnom štabu Bašakšehira. 

„Onaj negro tamo. Proveri ko je on. Negro, tamo. Ne može tako da reguje“, rekao je Hateganu, posle uklizavanja defanzivca PSŽ Presnela Kimpembea, reprezentativca Francuske.

Zbog ukazivanja na to i konfontacije, Hacegan je Vebou dodelio crveni karton, verujući da će tako smiriti strasti.

​Međutim...

Najbučniji u protestima bio je rezervni fudbaler Bašakšehira Demba Ba, nekadašnji igrač engleskog Čelsija, koji je prišao četvrtom sudiji i negodovao zbog sadržaja upućene poruke.

„Nikada ne kažeš onaj beli lik, kažeš samo onaj lik, slušaj me, zašto kada želiš da pomeneš crnca kažeš onaj crni lik?“, upitao je Ba.

Pokušali su rumuni da prekinu razjarenog fudbalera, ali su tek na kraju njegovog pitanja uspeli da izgovore:

„To je bio rumunski jezik, to je rumunski jezik!“

​Vreme je proticalo, fudbaleri su se povukli u svlačionice, a kasnije supervizor UEFA, norvežanin Jon Skjervold, sišao je na teren kako bi pokušao da pomogne u rešavanju problema.

Postojala je ideja da se meč nastavi u 22.00, uz zahtev turskog kluba da se zameni četvrti sudija, odnosno da njegovu ulogu preuzme jedan od dvojice arbitara iz VAR sobe.

Fudbaleri PSŽ su se vratili na teren i krenuli sa zagrevanjem, ali rivala nije bilo jer UEFA nije uspela da usliši, naizgled jednostavan i ispuljiv zahtev.

Što bi se reklo – za UEFA su pravila, jednostavno pravila, čak iako je njihovo kršenje potez koji može da stavi flaster na otvorenu ranu svog elitnog takmičenja.

„Pravila UEFA su da u VAR sobi broj sudija mora da bude najmanje dva, a ako bi se uvažio zahtev ta kvota ne bi bila ispunjena“.

Glavni Rumun je mogao da odsvira kraj i krene sa svojim zemljakom put crne istorije svetskog fudbala, Norvežanin u kancelariju da napiše izveštaj, igrači sa afričkim poreklom su ostali u stanju besa, a lopta je ostala na travi jer niko više njome nije želeo da se igra.

Svako je branio svoje, Ba svoj ponos, Hacegan i Kolcesku svoj način izražavanja, Skjervorld svoju platu u UEFA i tu niko nije bio spreman da odbrani čast najvažnije sporedne stvari na svetu.

Bila je najsporednija ikada u svojoj istoriji.

Novi meč je zakazan za danas, sredu od 18.55, od četrnaestog minuta i sa novom sudijskom petorkom.

► Srpski timovi bi mogli u borbu sa Barselonom za mesto u „trećoj ligi“

► Avdija predstavljen u Vašingtonu – sa srpskom zastavom /foto/

► Američki teniser: Stao sam uz Novaka, radi stvari koje nisu uobičajene

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala