Spremne nove mere: Sednica Kriznog štaba do kraja nedelje

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICDevojka izlazi iz kovid ambulante DZ Savski venac
Devojka izlazi iz kovid ambulante DZ Savski venac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krizni štab za borbu protiv kovida 19 bi u narednim danima trebalo da održi sednicu, a glavna tema ovaj put biće nove mere za sve naše građane koji bi u narednom periodu trebalo da dođu u Srbiju za praznike.

Tačan datum novog zasedanja Kriznog štaba još nije poznat, a kako Blic saznaje, održaće se najkasnije do petka.

"Medicinski deo Kriznog štaba svakodnevno raspravlja o novim merama. Mi smo predloge napisali, uobličili i poslali na razmatranje. Oni se tiču prvenstveno mera za naše građane koji dolaze za novogodišnje i božićne praznike u Srbiju", izjavio je dr Predrag Kon za "Blic".
Među tim predlozima je uvođenje PCR testiranja pri ulasku u našu zemlju, ali i potencijalni karantin i izolacija.

"Moraće da budu karantini i izolacije, o tome će biti reči na sledećem sastanku", rekao je on.

Na pitanje da li će za njih biti obavezan PCR test, on je rekao da je struka "kompletno predložila šta će da se radi", ali i naglasio da je "zatvaranje granica nemoguće".

"Nema alternative, alternativa je ulazak velikog broja ljudi koji ne znaju da su zaraženi, razviće bolest i tražiće hospitalizaciju u Srbiji, a to Srbija ne može da izdrži, rekao je dr Kon.

On pojašnjava i da je odlučeno da bude maksimalnog zatvaranja, da onda ne bi bilo ovako velikih brojeva.

"Nije na meni da to procenjujem. Nije naš najveći problem ono što se desilo, već ono što će doći. Mi moramo gledati unapred, dolaze novogodišnji praznici, čak i ako uspemo sa ovim merama da malo smirimo to, sa ponašanjem kao da se ništa ne dešava, imaćemo eksploziju posle Nove godine", rekao je Kon.

U Srbiji je trenutno na snazi zabrana rada kafića, restorana, klubova i svih drugih ugostiteljskih objekata radnim danima posle 17 časova, ali i vikendom. Zasad, zvanično, samo do 15. decembra, ali nema skoro nikakve dileme da će ona biti produžena. A nije isključeno ni donošenje novih mera.

"Za praznike situacija će biti teška jer će pritisak na bolnice biti i dalje veliki. Mere će biti na snazi dokle god to bude trebalo, lično mislim da bi one mogle da budu i oštrije", rekao je Kon pre nekoliko dana.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala