Ruski lekari napravili lek protiv kovida 19

CC0 / Unsplash/Fusion Medical Animation / Novi koronavirus - ilustracija
Novi koronavirus - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski lekari iz Stavropoljskog kraja napravili su lek koji suzbija virusnu aktivnost kovida 19, a lek je ispitan u institutu „Gamaleja“, saopštava Ministarstvo zdravlja tog regiona.
„Grupa lekara iz gradske klinike u Pjatigorsku napravila je lek koji suzbija virusnu aktivnost kovida 19. Toksičnost i antivirusna aktivnost leka već je ispitana u Centru za kontrolu kvaliteta imunobioloških lekova Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju 'Gamaleja' Ministarstva zdravlja Rusije“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, ispitivanja su dokazala da se prilikom upotrebe doze od 1 mg/ml virusno opterećenje (koncentracija virusa) smanjuje za 5,3 do 13 puta u poređenju sa kontrolnom grupom zaraženih ćelija na koje nije delovao lek.

Ističe se da je metod lečenja koji predlažu ruski lekari poznat kao „antisens terapija“ i zasnovan je na blokiranju RNK virusa.

Kako se objašnjava, RNK u ljudskoj ćeliji uvek se sastoji od jednog lanca i za svaku njenu funkciju je neophodno da ona ostane jednolančana. Zbog toga je najjednostavniji način da se naruši njen rad dodavanje drugog lanca.

„Što se tiče lečenja kovida 19, lekari iz Pjatigorska su odabrali neophodni antisens lanac za blokiranje RNK virusa SARS-CoV-2“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ističe se da istraživačka grupa trenutno pregovara sa farmaceutskim kompanijama i državnim fondovima rizičnog kapitala, kako bi se stvorila mogućnost da se započne i faza pretkliničkih ispitivanja.

„Studija lekara iz Pjatigorska uliva nadu da će nastati efikasan lek protiv kovida 19“, zaključuje se.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala