Ruska Duma usvojila zakon o kažnjavanju za cenzurisanje ruskih medija

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaIkonice društvenih mreža na ekranu telefona
Ikonice društvenih mreža na ekranu telefona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državna duma Rusije je u prvom čitanju usvojila nacrt zakona o recipročnim merama koje će se donositi u slučaju cenzurisanja ruskih medija – strane internet platforme će se kažnjavati za ograničavanje pristupa informacijama na rasnoj, političkoj i nacionalnoj osnovi.

Kako se navodi, to se neće odnositi samo na društvene mreže, nego i na velike IT platforme.

Nacrt zakona predviđa blokiranje, usporavanje saobraćaja i administrativne kazne. Kako je saopštio Sputnjiku jedan od autora nacrta zakona, šef komiteta za informacionu politiku Aleksandar Hinštejn, blokiranje i usporavanje saobraćaja mogu se kombinovati sa novčanom kaznom.

Prema njegovim rečima, blokiranje pojedinih stranica ili resursa u potpunosti zavisiće od mogućnosti same internet platforme.

Drugi autor dokumenta Anton Gorelkin je izjavio da će kazna iznositi od nekoliko hiljada do tri miliona rubalja (oko 33.000 evra).

Strani resurs koji ukine cenzurisanje ruskih medija treba o tome da obavesti rusku službu „Rospotrebnadzor“, nakon čega će generalni tužilac u saglasnosti sa MIP Rusije ukinuti odluku o preduzetim merama.

Nacrt zakona će se odnositi, između ostalog, i na Tviter, Fejsbuk i Jutjub.

Ranije je ruska služba „Roskomnadzor“ uputila zahteve kompanijama „Fejsbuk“, „Tviter“ i „Gugl“ da ukinu cenzuru. Kako se navodi, trenutne te platforme ograničavaju pristup sadržaju oko 20 ruskih medija, među kojima su RIA „Novosti“, RT, Sputnjik i „Rusija 1“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala