Rusija pravi nazalnu vakcinu protiv gripa i korone

© AP Photo / Matias DelacroixTestiranje na virus korona
Testiranje na virus korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji se pravi vakcina dvostrukog dejstva protiv virusa korona i gripa, a način primene će biti kroz nos, saopštio je direktor Federalnog istraživačkog centra za virusologiju i mikrobiologiju „Institut za eksperimentalnu medicinu“ Aleksandar Dmitrijev.
„Zajedno sa kompanijom 'Biokard' pravimo dvovalentnu vakcinu protiv virusa korona i gripa istovremeno, korišćenjem platforme žive vakcine protiv gripa. Način primene vakcine koji mi predlažemo je nazalni, vakcina je u vidu spreja za nos. Osim što obezbeđuje formiranje specifičnog imuniteta na sluzokoži gornjih disajnih puteva, to je i potpuno bezbolan način primene vakcine za malu decu“, rekao je Dmitrijev na Međunarodnoj naučno-praktičnoj konferenciji o borbi protiv virusa korona i drugih zaraznih bolesti.

Prema rečima Dmitrijeva, živa vakcina protiv gripa koja se koristi za stvaranje dvovalentne vakcine je najbolje izučena vrsta vakcine, s obzirom da je napravljena 1987. godine i široko se primenjivala u SSSR i Rusiji.

Vakcina sadrži virusni vektor (gripa) koji se može koristiti za razvoj vakcine protiv drugih respiratornih virusa i obezbeđuje imunitet.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala