Rusija poslala SZO dokumente za vakcinu „EpiVakKorona“

© Sputnik / Mihail Golenkov / Uđi u bazu fotografijaKutija sa ampulama vakcine protiv kovida "EpiVakKorona"
Kutija sa ampulama vakcine protiv kovida EpiVakKorona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dokumenti o vakcini protiv kovida 19 „EpiVakKorona“ naučnog centra „Vektor“ Savezne službe za fitosanitarni nadzor Rusije (Rospotrebnadzor) poslati su Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, saopštila je glavni državni sanitarni lekar Ana Popova.
„Svetskoj zdravstvenoj organizaciji su 8. decembra poslati dokumenti za još jednu rusku vakcinu – to je vakcina ‘EpiVakKorona’ i čekamo odluku SZO“, rekla je Popova na Međunarodnoj naučno-praktičnoj konferenciji o suzbijanju nove infekcije virusom korona i drugim zaraznim bolestima.

Prema rečima Popove, međunarodna saradnja započeta je u januaru ove godine, kada je centar „Vektor“ Rospotrebnadzora uključen u registar evropskih laboratorija koje pomažu SZO u dijagnozi kovida 19.

Trenutno se vakcina „EpiVakKorona“ nalazi u trećoj fazi kliničkih ispitivanja.

Popova je dodala da je oko hiljadu dobrovoljaca već vakcinisano ovom peptidnom vakcinom u okviru postregistracionih ispitivanja. Oni se svi osećaju dobro i nemaju nikakve komplikacije.

Direktorka Rospotrebnadzora istakla je i da se u Rusiji 17 naučnih organizacija bavi razvojem 26 varijanata vakcina protiv virusa korona.

Podsetimo, u oktobru je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio o registraciji druge ruske vakcine protiv virusa korona, koju je razvio Državni Naučni centar „Vektor“, a koja je nazvana „EpiVakKorona“. Postregistraciona ispitivanja vakcine počela su 26. novembra.

Ministarstvo zdravlja Rusije izdalo je 18. novembra dozvolu centru „Vektor“ za sprovođenje postregistracionih ispitivanja ove vakcine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala