Potraga za „podmuklim“ ekplozivima u Karabahu: Ruski demineri i psi u akciji /video/

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaDeminer ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu
Deminer ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedna od najvećih operacija deminiranja stambenih područja sprovedena je u oblasti Ačapnjak, u istočnom delu Stepenakerta u Nagorno-Karabahu zahvaljujući ruskim deminerima, prenosi televizija „Zvezda“.

Bez obzira na to što u tom delu nije bilo direktnih okršaja, svejedno je nebezbedno zbog mnoštva neeksplodirane municije.

Timovi za deminiranje koji se sastoje od ruskih deminera, Ministarstva za vanredne situacije i jermenske inženjerske obaveštajne službe dele se na grupe i pročešljavaju područje. Uz njih su i službeni psi i detektori mina.

Meštani poput Ajka Atosjana, kojem je svaki centimetar dvorišta proveren, izražavaju zahvalost. Kako kažu, sada mogu mirno da vrate porodicu koja je pobegla u Jerevan od rata.

„Naša deca će šetati, ići levo-desno, ljudi su mirni. Vaši momci čine da bude bezbedno. Za nas je to veoma dobro“, rekao je Atosjan.

Televizija prenosi da su na istoku Stepanakerta otkrivene kasetne bombe M85. One su posebno „podmukle“, ne samo zbog nekontrolisanog širenja po velikoj teritoriji, nego i zato što su neki eksplozivi odloženog dejstva. Oni mogu da se aktiviraju u bilo kom trenutku i da iznenade civile koji su se opustili.

U Stepanakertu svakog dana bude pronađeno po 20-30 takvih eksploziva. Ukupno je tokom proteklog dana uništeno preko 14 hiljada jedinica različite municije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala