Nova sednica Kriznog štaba u petak, moguće mere za praznike

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIC Kovid ambulanta Doma zdravlja „Vračar“
 Kovid ambulanta Doma zdravlja „Vračar“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krizni štab za borbu protiv virusa korona zasedaće u petak, 11. decembra, u 8 sati, saznaje Tanjug. Prema onome što navode epidemiolozi, očekuje se da u centru pažnje budu mere koje bi se odnosile na predstojeće praznike i očekivani dolazak naših građana u zemlju.

Jedna od mera koja se trenutno razmatra u cilju suzbijanja virusa Kovid-19 je uvođenje obaveznog PCR testa za one koji dolaze u Srbiju uoči predstojećih praznika, izjavila je ranije danas premijerka Srbije Ana Brnabić, dodajući da se svakodnevno odmeravaju mere i šta je još potrebno učiniti da bi se situacija držala pod kontrolom.

Premijerka je rekla da se nastavlja rad na prevenciji eventualnih katastrofalnih scenarija, kako se ne bi zatvarala privreda, ili da dođe do što manjeg zatvaranja.

Kako kažu iz medicinskog dela Kriznog štaba, svakodnevno se raspravlja o novim merama, a neke od njih su napisali i poslali na razmatranje.

Kon: Imaćemo eksploziju posle Nove godine
Među tim predlozima je uvođenje PCR testiranja pri ulasku u našu zemlju, ali i potencijalni karantin i izolacija.

Stručnjaci upozoravaju i da bi dolazak velikog broja građana u Srbiju koji bi ovde mogli da se razbole predstavljao dodatni pritisak na naš zdravstveni sistem.

I ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da Krizni štab razmatra nove mere koje bi se odnosile na dolazak naših građana iz inostranstva, ali da još nije konkretizovano da li će to biti karantin ili PCR test.

Lončar je naveo da štab mora nešto da preduzme po pitanju dolaska naših građana iz dijaspore za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, jer nam u tom slučaju, navodi, ni bolnica u Batajnici ne bi bila dovoljna.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da je Srbija na vrhu trećeg talasa epidemije, a Lončar objašnjava da to još uvek ne znači da će kriva biti zaravnjena i da to isključivo znači od našeg ponašanja.

„Ne mogu ni oni, ni bilo ko da proceni, jer zavisi kako se mi budemo ponašali. Nijedna procena nije bila tačna, zato moramo da poštujemo mere“, rekao je Lončar za TV Prva.

On je istakao da moramo da budemo jedinstveni ako hoćemo da pobedimo koronu i da se vratimo normalnom životu, što, kako je ukazao, ne može pre proleća, dok ne stignu lekovi i vakcina.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala