Ministar Mali otkrio za šta će biti potrošen novac od „Komercijalne banke“

© Sputnik / Aleksandar MilačićKomercijalna banka
Komercijalna banka  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Do kraja godine biće završen proces nalaženja strateškog partnera za "Komercijalnu banku" od čega se očekuje priliv od 400 miliona evra, a najveći deo tih sredstava biće iskorišćen za vraćanje starih skupih kredita, među kojima je i kredit uzet od Azerbejdžana 2012. godine, kaže ministar finansija Siniša Mali.

Mali je u Skupštini Srbije, gde je obrazložio nekoliko zakona, među kojima su i izmene Zakona o javnom dugu, rekao da prihodi od "Komercijalne banke" nisu uračunati u budžet.

"Te prihode nismo računali, jer smo hteli da budemo konzervativni i realni. To će se desiti i to je važno. Skoro polovinu novca, 170 miliona evra, iskoristićemo za vraćanje starih skupih kredita, među kojima je i kredit uzet od Azerbejdžana 2012. po kamatnoj stopi od četiri odsto", kaže Mali.

Ministar finansija je rekao da ako vratimo kredit Azerbejdžanu, dodatno ćemo smanjiti učešće javnog duga u BDP-u za 0,4 odsto, preneo je Tanjug.

"Stvaramo bolju i sigurniju budućnost za našu decu. Ne želimo da im ostavimo skupe kredite", rekao je Mali i naveo da je reč o kreditima koje je uzela prethodna vlast.

Mali je rekao da je najvažnija stvar u izmenama Zakona o javnom dugu stvaranje malo fleksibilnije procedure kako bi mogli da se smanje troškovi zaduživanja.

"Projekcija centralnog nivoa javnog duga je 57,9 odsto. Daleko smo ispod Mastrihta i nivoa od 60 odsto, uprkos pandemiji", kaže Mali.

Naveo je da je ukupno učešće javnog duga 31. decembra 2019. bilo 52 odsto, da je nivo javnog duga porastao u 2020. godini, ali da je pod kontrolom.

Mali kaže da učešće javnog duga za narednu godinu i deficit od tri odsto daje mogućnost da već naredne godine nastavimo smanjenje učešća javnog duga i da dođemo do 57,5 odsto.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala