Lugansk: Ukrajina testira elektronsko oružje u Donbasu

Pratite nas
Ukrajinske snage bezbednosti započele su ispitivanje elektronskog oružja strane proizvodnje u Donbasu, rekao je novinarima predstavnik Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike Ivan Filiponjenko.
„Prema informacijama kojima raspolažemo, ovo oružje već se ispituje u zoni Operacije združenih snaga u jedinicama 59. i 92. brigade Oružanih snaga Ukrajine“, precizirao je oficir.

Prema njegovim rečima, uz pomoć ovog oružja ukrajinske snage bezbednosti prikriveno blokiraju rad bespilotnih letelica Specijalne posmatračke misije OEBS-a u pravcima Svetlodar i Debaljcevo u Donbasu, kako bi isključili video snimanje kršenja oružanih snaga Ukrajine.

„Danas je godinu dana od samita ‘Normandijske četvorke’ na kojem je odlučeno da se preduzmu hitne mere za stabilizaciju situacije u Donbasu. Međutim, uporedo sa tim, ukrajinske vlasti nastavljaju da dobijaju vojnu pomoć od svojih stranih partnera“, dodao je Filiponjenko.

Ranije je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio da će ukrajinska vojska uskoro dobiti elektronske puške strane proizvodnje za borbu protiv bespilotnih letelica u Donbasu.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Od kad sam ja na vlasti, Ukrajini isporučujemo oružje, a ne „jastuke“

Rusija je više puta upozoravala na planove za isporuku oružja Ukrajini, jer će ovaj korak samo dovesti do eskalacije sukoba u Donbasu. Kako je više puta izjavio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, spoljno snabdevanje Ukrajine oružjem neće doprineti rešavanju krize u Donbasu i primeni Minskih sporazuma.

Većina evropskih političara izjasnila se protiv isporučivanja oružja Ukrajini. Bivši predsedavajući OEBS-a, nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer rekao je da je isporuka oružja Ukrajini vrlo rizičan i kontraproduktivan put za izlazak iz krize.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala