Kriza švedskog modela: Pune bolnice u Stokholmu, lekari traže pomoć

© AP Photo / David KeytonEpidemija virusa korona u Švedskoj
Epidemija virusa korona u Švedskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor sistema za zdravstvenu negu i zaštitu Stokholma, apelovao je na švedske vladu da im pošalje medicinske radnike i drugo bolničko osoblje, dok se prestonica bori sa drugim talasom pandemije koji je doveo do popunjenosti odeljenja za intenzivnu negu.

„Potrebna nam je pomoć“, rekao je na konferenciji za novinare Bjorn Erikson, direktor sistema za zdravstvenu zaštitu i negu za Stokholm.

On je upozorio da su gotovo svi kreveti na odeljenjima za intenzivnu negu zauzeti i da je potrebno bolje poštovanje preporuka vlade kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sistem.

„Jednostavno nije vredno odlaziti na piće nakon posla, ići u gužve i kupovati božićne poklone, posledice su užasne“, naveo je Erikson.

Švedska nije odlučila da uvede bilo kakve mere karantina, kao što je to bio slučaj u drugim evropskim zemljama. U zemlji je do sada potvrđeno skoro 7.300 smrtnih slučajeva, a broj umrlih od kovid-19 po glavi stanovnika u Švedskoj znatno je veći nego u susednim nordijskim državama, izveštava Rojters.

Stokholm je među najteže pogođenim područjima, sa 2.836 smrtnih slučajeva od posledica kovid-19 od početka pandemije. Nakon zatišja u leto i jesen, broj zaraženih ponovo raste.

Zbog toga je poslednjih nedelja švedska vlada pooštrila ograničenja po pitanju javnih okupljanja, dok je srednjim školama naređeno da pređu na onlajn nastavu do kraja polugodišta.

Vlada je saopštila da će od parlamenta zatražiti veća ovlašćenja da uvede mere zatvaranja objekata kao što su tržni centri i teretane.

Poštovanje mera u Švedskoj je do sada bilo uglavnom na dobrovoljnoj osnovi, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala