Kremlj o mogućim pregovorima Putina i Zelenskog: Sastanak radi sastanka nije potreban

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaSpaska kula moskovskog Kremlja
Spaska kula moskovskog Kremlja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije naveo vreme mogućeg sastanka lidera Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog. On je objasnio da zasad nema osnova za pripremu takvih pregovora.

On je precizirao da sastanak radi sastanka nije potreban, već ga treba razraditi.

„Sastanak radi sastanka nikome nije potreban. Svaki sastanak šefova država treba da bude dobro pripremljen. Time se bave pomoćnici, ali opet im je potrebna neka supstancija za koju mogu da se uhvate kako bi mogli na nju da vezuju neka shvatanja“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje o mogućnosti sastanka Putina i Zelenskog u okviru „normandijskog formata“.

On je istakao da ta „supstancija može biti samo realizacija pariskih dogovora“.

„U tom smislu situacija je teška“, zaključio je Peskov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov tokom sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i premijera Srbije Aleksandra Vučića u Moskvi - Sputnik Srbija
Peskov: Ako Kijev napusti Minske sporazume, to se neće svideti nikome iz „normandijskog formata“

Podsetimo, prvi za tri godine samit „Normandijske četvorke“, na kojem su učestvovali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednici Francuske, Rusije i Ukrajine, Emanuel Makron, Vladimir Putin i Vladimir Zelenski, održan je 9. decembra 2019. u Parizu. Nakon sastanka, strane su usvojile zajedničku izjavu i odlučile da sledeći sastanak održe za četiri meseca u Berlinu, radi nastavka regulisanja situacije u Donbasu.

U izjavi se ističe da Minski sporazumi i dalje ostaju osnova za rad u „normandijskom formatu“, a povlačenje snaga predviđeno je do kraja marta 2020. godine na tri nove lokacije u Donbasu. Lideri su takođe pozvali na primirje u Donbasu do kraja godine. Osim toga, oni su pozvali kontakt-grupu da obezbedi razmenu zarobljenika u Donbasu prema formuli „svi za sve“ do kraja godine i da se Crvenom krstu obezbedi „puni i bezuslovni pristup svim pritvorenicima“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala